Aanplant bos in Holsbeek compenseert ontbossing in Het Vinne

De Bosgroep Vlaams-Brabant start deze week in opdracht van provincie Vlaams-Brabant met de aanplant van 16.100 bomen in Langaard in Nieuwrode (Holsbeek). Het bos zal een oppervlakte van 6,65 ha hebben. Volgens gedeputeerde voor leefmilieu Bart Nevens gebeurt dit als compensatie voor de ontbossing door de natuurinrichtingswerken in het provinciaal domein Het Vinne in Zoutleeuw.

Het gebied Langaard in Nieuwrode wordt in verschillende fasen bebost. Het gaat niet alleen om de aanplant van een bos maar ook van een bosrand. Later wordt er nog een bijkomend pad aangelegd.
Het bos wordt aangeplant met winter- en zomereik, haagbeuk, gewone esdoorn, winterlinde, zwarte els, beuk en boskers. In de bosrand gaat het om lijsterbes, hazelaar, sporkehout, gele kornoelje, Europese vogelkers, sleedoorn, wilde liguster en veldesdoorn.

Bossen hebben verschillende ecologische functies. Ze zuiveren de lucht, ze nemen CO2 op, zijn hotspots van biodiversiteit en leveren ons hout voor de toekomst. Ook in het kader van de klimaatverandering helpen bossen om een stap in de goede richting te zetten. Bossen zorgen, naast zuivere lucht, ook voor een goede waterhuishouding en gematigde temperaturen.

Geef een reactie