Marie-Thumas in Leuven wordt trendy woon-, werk- en beleefsite

Conserven uit blik van Marie-Thumas. Wie al wat jaren op de teller heeft kent het ongetwijfeld. De fabriek werd in 1886 in Wilsele bij Leuven opgestart door de Doornikse ingenieur Edmond Thumas. Zijn vrouw heette Marie Durieux. De herkomst van de naam van de fabriek is dus niet ver te zoeken.

Er werkten aanvankelijk 20 mensen maar in de topperiode van het bedrijf waren dat er bijna duizend. Dat waren ook hoofdzakelijk vrouwen in die periode waarin vrouwen en buitenhuis werken nog niet echt alledaags was.

De fabriek in Leuven sloot in 1977 maar Marie-Thumas bleef wel verder produceren in het Waalse Geer. In 1980 werd het bedrijf overgenomen door de Franse groep Bonduelle.

Al die tijd werd het gigantische gebouw met enige improvisatie gebruikt door verenigingen en een reeks sportclubs maar daar komt verandering in. De 32.000 vierkante meter grote Marie Thumas-site aan de Leuvense Vaart wordt grotendeels gerenoveerd. Projectontwikkelaar Revive uit Gent wil de metalen gevelbekleding van de voormalige fabriek verwijderen om zo de buitenkant van het gebouw in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De oude bakstenen gevel wordt dus terug zichtbaar en wordt gerestaureerd. Binnenin krijgt de fabriek een volledig nieuwe indeling. Er komen werkplaatsen en kantoren, aangevuld met horeca, winkels en accommodaties voor sport en cultuur. De werkplaatsen zijn zeer gevarieerd in oppervlakte en concept. Er zullen casco-ruimtes zijn maar ook afgewerkte kantoren en grote werkplaatsen, die toegankelijk zijn met een cargo-bike, maar ook met een bestelwagen

Daarnaast kan je binnenkort ook wonen op Marie Thumas. Er komen een beperkt aantal woonunits op het dak van het fabrieksgebouw en in twee nieuwe woongebouwen. 

De hele site blijft vrij van fossiele brandstoffen door het gebruik van geothermie. Verder krijgt de site heel wat zonnepanelen en worden de gevels volgens de strengst mogelijke normen geïsoleerd.

Naar mobiliteit toe krijgen duurzame alternatieven voorrang. Fietsers zullen rechtstreeks het gebouw kunnen binnenrijden op verschillende niveaus, van het gelijkvloers tot de bovenste verdieping. De site ligt ook langs de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. Wie met de auto komt, kan ondergronds parkeren.

De bouwwerken van de 32.000 vierkante meter grote site verlopen in twee fases. Zo kunnen verenigingen zoals de kayakclub en de dansschool die er momenteel gebruik van maken hun activiteiten verder zetten tijdens de werken van de eerste fase. 

Geef een reactie