Driesterrengeneraal Peter Devogelaere neemt bevel over van Eurocorps

Luitenant-generaal Peter Devogelaere nam gisteren in Straatsburg het bevel over van Eurocorps. Het Eurocorps vormt een permanente, operationele commandostructuur die heel snel ontplooid kan worden voor een militaire operatie in EU- of NAVO-verband. Het verzamelt vijf partnerlanden (België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje) en zes geassocieerde landen (Griekenland, Italië, Polen, Roemenië, Turkije en sinds deze zomer ook Oostenrijk).

De huidige driesterrengeneraal was al eerder als officier actief bij het eerste bataljon paracommando in de citadel van Diest. Hij nam daarna het bevel over van het derde bataljon paracommando in Tielen. Peter Devogelaere zou later ook de Light Brigade gaan leiden, een structuur die niet overal op enthousiasme werd onthaald. Die Light Brigade werd snel weer toegeplooid en vervangen door het huidige Special Operations Command (SOR). Dat het SOR efficiënt en vooral discreet functioneert, werd onlangs afdoende bewezen bij de evacuatie-operatie in Afghanistan.

Peter Devogelaere was onder meer betrokken bij Operatie Blue Beam in Zaïre, de BELUFIL missie in Libanon en operaties in Afghanistan en de Democratische Republiek Congo. Einde 2016 nam hij het bevel over van de Europese Trainingsmissie in Mali. Eerder dit jaar werd hij door minister van Defensie Ludivine Dedonder bevorderd naar de rang van driesterrengeneraal. Dat is een absolute voorwaarde om de functie van bevelhebber van Eurocorps te kunnen uitoefenen.

Eurocorps heeft momenteel trainingsmissies in Mali en in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De voorbereiding voor de NATO Joint Task Force HQ in 2024 is volop aan de gang.

Geef een reactie