Algemeen rookverbod in bos- en natuurgebieden

Uit een onderzoek van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, blijkt dat 49 procent van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. In gewicht stelt dat natuurlijk niks voor maar toch is de impact van dat hoge aantal peuken bijzonder groot. Met 3,4 g filtergewicht per pakje sigaretten komen uiteindelijk toch 845.000 ton peuken per jaar wereldwijd in de natuur terecht.

Een lastige bijkomstigheid: dit kleine type zwerfvuil glipt vaak door de mazen van het net en blijft voor meer dan 60 procent liggen, ook na een intensieve opruimactie. Dat heeft gevolgen voor verschillende plant- en diersoorten. 

Sinds juni was het al verboden om in Vlaamse bos- en natuurgebieden nog te roken of vuur te maken wanneer er een verhoogde kans is op brandgevaar. Op zulke momenten worden de risicocodes geel, oranje of rood afgekondigd. Vlaams minister van Omgeving en Natuur Zuhal Demir gaat nu nog een stap verder. Ze krijgt de steun van de regering om het algemene rookverbod in bos- en natuurgebieden wettelijk vast te leggen. Geen sigaret, sigaar of pijp meer als je pakweg in de Demerbroeken, het Webbekomsbroek of de Merodebossen gaat rond struinen.

Dat verbod zal het hele jaar door gelden en maakt ook de handhaving ervan eenvoudiger. Volgens Demir heeft Vlaanderen al weinig natuur en moeten we er alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen. De voorbije jaren zagen we volgens de Vlaamse minister wat de droogte allemaal teweeg kan brengen. Dat zal gezien de klimaatverandering ook in de toekomst niet anders zijn.

Het permanent verbod houdt wel rekening met het gebruik van de afgebakende plaatsen voor kampvuren, wat mogelijk blijft als de risicocodes het toelaten.  

One comment

Geef een reactie