Brug over Demer in Testelt en fietsersbrug in Langdorp afgesloten

Brug in Testelt afgesloten

De brug over de Demer in Testelt werd deze namiddag afgesloten voor het verkeer. Het water van de Demer stroomt daar al een paar dagen tegenaan maar het loopt voorlopig nog niet over de brug.

Zondag ontstond een lange discussie op Facebook over het al dan niet afsluiten van de Demerbrug. De stedelijke crisiscel besliste toen om dat nog niet te doen omdat er een daling van het waterpeil werd voorspeld. Die daling kwam er niet. Daarom werd de brug nu wel afgesloten.

Fietsbrug in Langdorp te gevaarlijk

Het stadsbestuur van Aarschot heeft vandaag beslist om de fiets- en voetgangersbrug over de Demer in Langdorp af te sluiten. De situatie is er niet meer veilig door de hoge waterstand van de Demer. De natuurlijke overstromingsgebieden tussen Testelt en Langdorp dragen ondertussen al heel wat water. Op een aantal plaatsen grijpen aannemers van de Vlaamse overheid in. Brandweer- en stadsdiensten van zowel Aarschot als Scherpenheuvel-Zichem en Diest zorgen voor bijstand.

Burgemeesters van Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem Gwendolyn Rutten en Manu Claes staan in
permanent overleg met de hogere overheden VMM, de Vlaamse Waterweg en het provinciebestuur.
Na overleg met de betrokken instanties hebben zij zopas beslist om beide bruggen over de Demer af te sluiten. Er staan wegmarkeringen en waarschuwingen, maar die worden volgens de burgemeesters nog te vaak genegeerd.

Gwendolyn Rutten en Manu Claes wijzen wijst erop dat het echt niet aangewezen is om daar te gaan wandelen, fietsen of kijken. De hulpdiensten en de experten moeten hun werk kunnen doen. De dijken zijn op die plaatsen niet voldoende stabiel op dit moment,

In Testelt stroomt de Demer tegen de brug

De fietsbrug in Langdorp werd afgesloten

Geef een reactie