Bres aan Molenstedebroek doet peil van Demer stabiliseren

Maandagavond rond 20.30 uur werd een tweede bres getrokken op de Demeroever. Die is 20 meter lang en 20 centimeter diep. Er ligt een laag plastic in om bijkomende erosie te vermijden. Bij de Vlaamse Waterweg kozen ze een plaats tussen Diest en Zichem, waar het water kon wegvloeien in het Molenstedebroek. Op die site is totaal geen bewoning en ze ligt stroomopwaarts van Zichem. De deelgemeente wordt op de manier beter beschermd tegen het toch wel erg hoge peil van de rivier.

Zo’n bres trekken is geen karwei voor doetjes. Twee aannemers die gespecialiseerd zijn in waterwerken kregen ondersteuning van een ploeg van de technische uitvoeringsdienst van stad Scherpenheuvel-Zichem en van een coördinator van de Vlaamse Waterweg. Zij klaarden de klus zonder problemen maar dat vergt wel enige knowhow en het is ook hard labeur.

Alle toegangswegen naar de Demerdijk tussen Zichem en het Grasbos zijn afgesloten. Dat geldt ook voor de fietsweg naast de spoorweg. Het water kan door het broek stromen en daar uiteindelijk druk zetten op de omgeving. Op de Demerdijk richting Grasbos is er ook effectief acuut gevaar omdat het pad op heel wat plaatsen overspoeld is en daardoor niet meer zichtbaar is. De oproep om er absoluut weg te blijven is volkomen terecht.

Op de grafiek die het waterpeil in Zichem aangeeft is de doorbraak van de oever duidelijk te zien. Het niveau van het water stabiliseert momenteel. Volgens VMM is in Diest (Molenstede) en Zichem momenteel het maximum bereikt. In Testelt, Aarschot en Betekom stijgt het waterpeil in de Demer nog licht. In de 2de helft van de werkweek wordt een trage daling van de waterstanden op de Demer verwacht.

We maakten een uitgebreide fotoreportage over het maken van de bres op de Demer. De fotoreportage volgt later vandaag.

One comment

Geef een reactie