Bres in de demerdijk aan Molenstedebroek moet dorpskern Zichem beschermen

De ploegen van Waterwerken Couwberghs trekken deze namiddag een tweede bres in de Demerdijk. Die komt stroomafwaarts op de rechterdijk tussen Diest en Zichem. Het water moet in het Molenstedebroek afvloeien. De exacte plaats van de bres wordt pas later vandaag bepaald. De verantwoordelijke van Waterwerken Couwberghs zal samen met de diensten van de Vlaamse Waterweg ter plaatste de omstandigheden evalueren.

Vooraleer de bres kan getrokken worden is het nodig om een beek in te dammen die onder de oude spoorweg doorloopt op het traject van de erfgoedwandeling in de buurt van de Maagdentoren. Dat gebeurde samen met een ploeg van de technische uitvoeringsdienst van stad Scherpenheuvel-Zichem. De afdamming gebeurt met big backs en is 1,5 meter hoog. Ze is nodig omdat de beek een verbinding vormt tussen de Molenstedebroek en de dorpskern van Zichem.

Aannemer Couwberghs maakte eerder ook al een bijkomende bres naast de tuimeldijk in Zichem. Daar stroomt ondertussen massaal water in de kloosterbeemden maar dat gebeurt voorbij de dorpskern van Zichem. Die ingreep zal het peil van de Demer wel beïnvloeden maar het beschermt Zichem zelf niet.

Geef een reactie