Demer blijft stijgen en geen buffercapaciteit meer vrij, bressen zijn het laatste redmiddel

De verwachting dat het peil van de Demer langzaam zou gaan dalen komt voorlopig niet uit. Zowel in Testelt als in Zichem staat het water zelfs nog hoger boven het alarmpeil. In Zichem staat de meter op 18.90 meter. Het alarmpeil is 18,60 meter. In Testelt staat het waterpeil op 17,44 meter. Het alarmpeil is daar 17,20 meter.

Stroomopwaarts is er geen geen enkele capaciteit meer beschikbaar om water te bunkeren. Alle wachtbekkens van VMM zitten nokvol. VMM kondigt aan dat er op de bevaarbare Demer (afwaarts Diest) in de loop van de ochtend een aantal noodmaatregelen genomen worden om de bebouwing in Zichem en Aarschot zoveel mogelijk te vrijwaren.  Allicht komt er vandaag een effectieve bres op de demeroever. De Vlaamse Waterweg bepaalt waar die getrokken wordt maar de enige logische oplossing is om dat tussen Diest en Zichem te doen. Op die manier is Zichem zelf ook beschermd. De optie om een effectief bres te trekken werd gisteren ook al weerhouden door burgemeester Manu Claes en de stedelijke crisiscel in Scherpenheuvel-Zichem.

Ondertussen werd al een andere maatregel genomen. De zogenaamde tuimeldijk die in Zichem werd getrokken zorgde er alvast zondag vreemd genoeg niet voor dat er water uitstroomde uit de Demer. Maandag blijkt dat wel het geval. De aannemer die het ganse weekend beschikbaar bleef om in te grijpen indien nodig, heeft in de nacht van zondag op maandag de eerder aangebrachte verlaging verder afgegraven waardoor er nu wel degelijk water in de Kloosterbeemden stroomt. Korter naar de watermolen is een bijkomende verlaging van de oever uitgevoerd. Het water stroomt op die plaats nu massaal in het aanpalende overstromingsgebied.

Voor de inwoners van de wijk Ter Elzen in Zichem, is het ondertussen dweilen met de kraan open. De wijk werd gebouwd aan de oevers van de Demer. Mensen die een kelder hebben onder hun woning krijgen voortdurend instroom van grondwater. Voor hen is het allicht nog enkele dagen pompen om de zaak toch enigszins droog te houden. Ook bij huisartenspraktijk De Watermolen was er maandagmiddag wateroverlast. het beschermde monument staat in feite in de Demer gebouwd. Zondagmiddag vroeg dokter Jo Peeters zich nog af of hij dan toch een pomp zou moeten gaan kopen. Maandagmiddag zagen we dat hij dat ondertussen gedaan heeft. De pomp moest al meteen haar diensten bewijzen.

Geef een reactie