Zeer hoge waterstand in Zichem maar situatie is onder controle (met dronebeelden)

In Zichem bleef de Demer het ganse weekend op een erg hoog peil staan. Ook zondagavond was het waterpeil nog steeds 18,79 meter. Dat is liefst 19 centimeter boven het alarmpeil van 18,60 meter.

De stedelijke crisiscel had zaterdag al ingegrepen. Stroomafwaarts op de rechterdemeroever werd net voorbij de samenstroming van de twee demerarmen een zogenaamde tuimeldijk ingericht. Over een strook van ongeveer veertig meter werd de oever veertig centimeter afgeschuind. Dat laat toe om op die plaats een grote hoeveelheid water in de Kloosterbeemden te laten lopen. De Kloosterbeemden zijn natuurlijk overstromingsgebied dat niet onmiddellijk aan een zone met bewoning grenst. Om te beletten dat de oever door het water zou eroderen plaatste de aannemer die de werken uitvoerde een plastic zeil over de grond.

Het uitstromende water moest helpen om de druk op de Demer weg te nemen. Zondagochtend bevestigde VMM dat de Demer overal op een zeer hoog peil stond. Er was namelijk nergens nog bergingscapaciteit beschikbaar. Het Schulensmeer werd volledig gevuld en in het Webbekoms Broek werd de laatste capaciteit aangesproken om de bebouwing langs de bevaarbare Demer in Diest en Halen te beschermen. Andere wachtbekkens in het gebied, onder meer in Hoeleden, Stevoort en Halen, zijn eveneens maximaal gevuld. Dat betekent dat de Demer al het water vanuit de Gete moet verwerken. Het peil van de Gete bleef zondag aanvankelijk stijgen maar na de middag begon het peil van de rivier, samen met dat van de Vepe, te zakken. Dat gebeurt echter heel traag, precies omdat de Demer zo hoog staat.

Je kan verder lezen na de dronebeelden dronepiloot DONALD LEEUWS

Ploegen van brandweerzone Vlaams-Brabant Oost en de technische dienst van de stad bouwden preventief een bijkomende beschermingsdijk met zandzakken op aan ontmoetingscentrum De Hemmekes. De brandweer moest verder ook nog wat kelders leeg pompen. Zondag waren er een aantal meldingen van problemen met opstijgend grondwater. Een ploeg van brandweerpost Scherpenheuvel is ter plaatse en coördineert de verdeling van zandzakken waar die nodig zijn.

Zondagnamiddag liep er geen water meer weg door de opening van de tuimeldijk. Het peil van de Demer begint dus langzaam te dalen.

Je kan verder lezen na de dronebeelden dronepiloot DONALD LEEUWS

De aannemer die de tuimeldijk heeft afgegraven hield zijn materiaal het ganse weekend ter plaatse. Indien nodig kon men snel een bres maken in de oever. Dat is een techniek die bij de grote overstroming in 1998 succesvol werd toegepast in Zichem en in Messelbroek. Vorige vrijdag werd er ook in Halen een bres gemaakt om de druk van de Gete te verminderen.

VMM meldde zondagochtend dat een effectieve bres voorlopig niet nodig was. De waterbeheerder ging ervan uit dat het waterpeil in de loop van de dag zou beginnen dalen en dat die daling zich de volgende dagen zou doorzetten.

Zondagmiddag kwam de gemeentelijke crisiscel in Scherpenheuvel-Zichem opnieuw samen. Daar werd onder meer gekeken naar de situatie van de brug over de Demer in Testelt. Het water stroomde daar inderdaad tegen de brug wat op de sociale media tot een ellenlang uitgesponnen discussie leidde. De kans dat de Demer er ook effectief zou overlopen was echter miniem, zeker omdat het waterpeil in principe in de loop van de namiddag moet beginnen dalen. Het verkeer kon ter plaatse ook zonder enig probleem passeren.

Zondagavond kwam de stedelijke crisiscel opnieuw samen. Daar kwam de toestand in Testelt opnieuw aan bod. De optie om net als in Zichem een tuimeldijk af te graven op de linkeroever vlak voor de Demerbrug werd daar als een optie weerhouden maar nog niet uitgevoerd. Dat water loopt dan weg in het Doodbroek, een gebied dat het ganse jaar door al bijzonder drassig is. Het Doodbroek wordt doorkruist door de Laarbeek en grenst aan Roebos. Daar staan een aantal eerder bouwvallige vakantiehuisjes die uitdovend zijn en op termijn moeten verdwijnen.

Het water liep zondagmiddag niet langer weg over de tuimeldijk. Het peil van de Demer daalt dus langzaam.

In Testelt lokte het hoge waterpeil veel dagjestoeristen. Villa Ter Wolf kwam echter op geen enkel moment onder druk. Bij de grote overstroming in 1998 moest de brandweer daar wel ingrijpen met zandzakjes.

Deze kleine jongen stond er een beetje verweesd naar te kijken. Zijn territorium liep onder water, mede ook door de afgraving van de tuimeldijk.

Geef een reactie