Situatie in Halen wordt dramatisch, VMM houdt Demer in Zichem boven alarmpeil

De zon schijnt en van regen is ondertussen al urenlang geen sprake meer. Toch is de situatie in de regio niet helemaaal onder controle. Vooral in Halen blijft de Gete stijgen. Dat komt door een aantal kleinere beken die traag afwateren. De situatie wordt er langzamerhand dramatisch.

De technische diensten van de stad, defensie, brandweerzone Zuid-West Limburg en de civiele bescherming zetten zwaar materieel in om het water weg te pompen en de huizen te beschermen. Vanuit brandweerzone Vlaams-Brabant Oost is versterking gestuurd. Zaterdagmiddag is er opnieuw een overleg met gouverneur Lantmeeters en waterbeheerder VMM.

De Gete is ondertussen ook buiten haar oevers getreden in de Vroentestraat en aan de Holakenstraat (fietsbrug). De Mosstraat is volledig afgesloten. In de Zwarte Duivelstraat wordt een elektriciteitscabine afgesloten. Een aantal gezinnen uit de Zwarte Duivelstraat en de Staatsbaan zullen daardoor zonder stroom komen te zitten.

Gisteren werd, stroomafwaarts net achter de N2, een gecontroleerde bres gemaakt op de rechteroever van de Gete . Burgemeester Erik Van Roelen geeft aan dat die ingreep, samen met de verhoging van de dijken van de Gete, 12 uur tijdswinst heeft opgeleverd. Die tijdswinst is ondertussen opgesoupeerd. Op de foto’s die wij gisteren publiceerden, kan je zien dat het water door de bres in een perenboomgaard loopt. De eigenaar daarvan heeft ondertussen een gerechtsdeurwaarder gevorderd om vaststellingen te doen.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Demer in Zichem blijft gans weekend boven alarmpeil

Waterbeheerder VMM meldt verder dat het waterpeil op de Demer, afwaarts Diest, ook verder stijgt. De waakdrempel werd overschreden in Aarschot en de alarmdrempel werd overschreden in Zichem. Het waterpeil staat momenteel op 18,63 centimeter. VMM) heeft de vulling van de wachtbekkens bijgestuurd, wat de waterstanden afwaarts Diest licht kan beïnvloeden. In Zichem zal het peil nog een hele dag blijven variëren rond de huidige waarde boven de alarmdrempel. In Aarschot wordt geen overschrijding van de alarmdrempel meer verwacht. Het Kanaal Leuven – Dijle wordt eveneens ingezet om extra water af te voeren van de Dijle. Ook hier volgt de beheerder de situatie op de voet.

Geef een reactie