Leuven heeft ondertussen al 41 mobipunten voor gecombineerde mobiliteit

Gecombineerde mobiliteit is allicht het model van de toekomst. In de praktijk wordt dat mogelijk gemaakt met de uitbouw van mobipunten. Vooral in Leuven is dat een zeer populaire infrastructuur. Afgelopen week installeerde het stadsbestuur bijkomend dertien mobipunten, onder andere aan de Bodartparking, het Boudewijnstadion en park De Bruul. Dat brengt het totaal aantal mobipunten op 41.

In een mobipunt kunnen Leuvenaars en bezoekers een (elektrische) deelwagen, elektrische deel(bak)fiets en/of een Blue-bike ontlenen en in de meeste gevallen ook overstappen op het openbaar vervoer. Het aanbod verschilt van mobipunt tot mobipunt en kun je raadplegen op http://www.leuven.be/mobipunten. De mobipunten zijn verspreid over de stad. Je vindt ze in het centrum, maar ook in de deelgemeenten. Je vindt ze zowel op belangrijke knooppunten zoals de stations, maar ook in de volksbuurten, dat zijn de zogenaamde buurtmobipunten.

Het Leuvens stadsbestuur wil met deze aanpak ervoor zorgen dat deelmobiliteit voor iedereen binnen handbereik ligt en dat Leuvenaars elke dag het vervoersmiddel kunnen kiezen dat zij op dat moment nodig hebben. Volgens schepen van mobiliteit David Dessers is het delen van vervoersmiddelen niet alleen voordelig, het helpt ook om de mobiliteitsknoop te ontwarren en het draagt bij aan een aangename, bereikbare en klimaatneutrale stad.

Uit de stadsmonitor blijkt dat 65 % van de Leuvenaars tevreden is over het aanbod aan deelsystemen, ten opzichte van 55 % in de dertien Vlaamse centrumsteden.

Dertig bakfietsen in buurtmobipunten

In Leuven zijn onder meer de elektrische bakfietsen van Cargoroo erg populair. Dat aantal wordt uitgebreid van negen naar dertig. Bakfietsen zijn handig in de stad voor uitstapjes met de kinderen maar ook om boodschappen te doen. Ze zijn duur in aankoop en niet iedereen heeft plaats om ze makkelijk en veilig te stallen. Dankzij de mobipunten wordt het een vervoersmiddel dat voor iedereen beschikbaar is. Je vindt de bakfietsen vooral in buurtmobipunten, omdat ze daar erg populair zijn. Met een volle batterij kun je bijna 100 km fietsen en in de Cargoroo-app kan je steeds zien over hoeveel batterij de fiets nog beschikt. In een aantal bakfietsen kun je veilig een Maxi-Cosi bevestigen. Je betaalt 0,07 euro per minuut dat je de fiets ontleent. Voor de reservatie betaal je 1 euro extra. Zodra je de fiets terugplaatst in de stalling, stopt je gebruikskost. Nieuwe gebruikers kunnen de bakfietsen een uur gratis uitproberen. 

Elektrische deelfietsen op strategische locaties

Op vijf strategische plekken die veel bezoekers of werknemers aantrekken en waar er een grote vervoersvraag is, staan er elektrische deelfietsen van Urbee. Het gaat dan over de stations van Leuven en Heverlee, UZ Leuven campus Gasthuisberg, het researchpark Haasrode en het Rector De Somerplein.

Het concept voor elektrische deelfietsen werd in samenspraak met Urbee bijgestuurd. De stad vermindert het aantal plekken met deelfietsen van Urbee en concentreert de fietsen dus in vijf strategische mobipunten. Op locaties die er zich toe lenen, zorgt de stad voor vaste laadstations. Daar wordt de batterij van de fiets automatisch geladen wanneer de fiets gestald staat. Om een elektrische fiets te ontlenen, download je de Urbee Go app. Je betaalt 0,05 euro per minuut, met een maximum van 15 euro per dag, en je kunt de fiets in een ander mobipunt met Urbee-stallingen achterlaten. Je betaalt dus enkel wanneer je de fiets bestuurt.

De stad krijgt voor de realisatie van deze mobipunten een Europese subsidie van 516.721 euro binnen het Interreg-project eHUBS. De mobipunten passen in het beleid rond basisbereikbaarheid van de Vlaamse overheid ‘Hoppin’.

Geef een reactie