Demer in Zichem pas vrijdag boven alarmpeil maar er is nog buffercapaciteit in wachtbekkens

In bepaalde delen van Limburg en zeker in de provincie Luik is het waterpeil van de meeste rivieren momenteel dramatisch hoog. In onze regio regent het onafgebroken maar echt water gutsen doet het niet. Toch heeft die zware regenval ook hier impact omdat er veel druk komt op onder meer de Demer en de Zwarte Beek.

Volgens het KMI verandert de situatie nauwelijks gedurende de volgende 24 uur. Vannacht en morgen valt nog steeds intense regen in het oosten, in het centrum en het westen is het overwegend droog.

Van woensdag 13.07 tot en met donderdag 15.07 verwacht het KMI een neerslagtotaal van de volgende grootorde in onderstaande provincies:

Antwerpen : 10-40 mm
– Brabant : 10-40 mm
– Henegouwen : 0-30 mm
Limburg : 30-100 mm
– Luik : 60-150 mm
– Namen : 30-100 mm
– Luxemburg : 40-110 mm

Lokaal kan er soms ook onweer voorkomen waardoor plaatselijke afwijkingen mogelijk zijn.

Het blijft dus zeer nat in Limburg en dat water komt bovenop wat eerder al gevallen is. Op het kaartje zie je de regenvolumes van de afgelopen 24 uur.

In het oostelijk deel boven het Demer- en Maasbekken en verder in het zuiden van het land worden dus nog steeds grote neerslaghoeveelheden verwacht. VMM meldt kans op overschrijdingen van alarmdrempels en bijhorende kritieke overstromingen op aan aantal onbevaarbare waterlopen in het Demer- en Maasbekken.

Verderop op de Demer (afwaarts Diest) is het peil in Zichem momenteel al boven de prewaakdrempel gestegen, later op de dag zal dit ook verder stroomafwaarts in Testelt, Langdorp, Aarschot en Betekom gebeuren.

Volgens de huidige voorspellingen kan nadien het peil in Zichem tegen vrijdagochtend doorstijgen tot boven de alarmdrempel. Dat was oorspronkelijk al op woensdagnamiddag verwacht. Stroomafwaarts lijken de maxima voorlopig onder de alarmdrempel en rond de waakdrempel te blijven. VMM meldt wel dat er nog voldoende bergingscapaciteit overblijft om de komende dagen de afvoer naar de Demer af te toppen.

Dat blijkt ook uit de grafiek van het waterpeil op de K30 in het Webbekoms Broek. Dat stond vanmiddag op iets meer dan 20 meter, de maximale capaciteit is 22,5 meter. Het waterbekken is uiteraard in vulling. Als de toevoer enigszins stabiliseert wordt het peil in het broek ook zo snel mogelijk weer afgebouwd om reservecapaciteit op te bouwen. De hoge waterpeilen in het afwaartse stuk van de Demer zullen dus zeker tot na het weekend aanhouden.

Geef een reactie