Demer zal woensdag allicht alarmpeil overschrijden

De weersvoorspellingen zijn bepaald onheilspellend voor de volgende dagen. De Ardennen en de provincie Limburg kunnen tot 130 mm regen verwachten. Dat is meer dan wat er in onze regio viel tijdens de grote overstroming van 1998.

De miserie is dat veel van dat water dat ten zuiden van ons valt, door het Hageland moet passeren. Dat zal allicht voor overlast zorgen vanaf woensdagmiddag.

De Vlaamse Milieumaatschappij stuurde dinsdagavond een duidelijke waarschuwing uit. Tot donderdag wordt zeer veel neerslag voorspeld over het oostelijk deel van Vlaanderen.  In het Demer- en Maasbekken worden neerslaghoeveelheden verwacht tussen 60mm en 130mm.  De grootste hoeveelheid neerslag zal woensdag vallen.  Gezien de verzadigde grond en de reeds hogere waterstanden, zullen zich in een aantal bekkens hoogstwaarschijnlijk kritieke overstromingen voordoen.

De voorspellingen geven aan dat minstens volgende waterlopen boven hun alarmpeil zullen treden: de Voer, de Berwijn, de Demer, de Mombeek, de Herk, de Mangelbeek, de Zwartebeek en de Bosbeek. Er wordt verwacht dat de alarmpeilen op deze waterlopen in de loop van woensdagnamiddag zullen overschreden worden.

De voorspellingen geven aan dat volgende waterlopen minstens boven hun waakpeil zullen treden: de Jeker, de Velpe, de Dommel, de Gete’s, de Melsterbeek, de Grote Nete, Molse Nete en de Barebeek.

De neerslagzone toont een scherpe scheidingslijn waardoor de meer westelijke bekkens veel minder neerslag zullen te verwerken krijgen.  Er wordt echter opgeroepen waakzaam te blijven voor het geval de neerslagzone toch meer westelijk zou vallen dan nu voorspeld.

Op dinsdag is er in het zuidoosten van Limburg al ruim 30mm regen gevallen, plaatselijk zelfs tot 50mm.  In Riemst en in Bilzen kregen ze zelfs met een zware wolkbreuk af te rekenen. De waterpeilen op enkele waterlopen, zoals de Voer, de Jeker en de bovenloop van Demer zijn hierdoor snel aan het stijgen. Je kan hieronder duidelijk zien dat het alarmpeil op de Demer in Zichem en Testelt woensdagnamiddag allicht overschreden wordt. Dat betekent dat de Demer op een aantal plaatsen uit zijn bedding zal treden. In Langdorp blijft de situatie voorlopig relatief onder controle.

Voorspellingen waterpeil en waterafvoer in Zichem
Voorspellingen waterpeil in Testelt
Voorspellingen waterpeil Langdorp

Geef een reactie