Vestiging Jumbo in nieuwe trendy wijk in centrum van Leuven

Het stadscentrum van Leuven wordt in een opmerkelijk snel tempo vernieuwd. Tussen de Vaartkom en het centrum van Leuven wordt momenteel de projectontwikkeling Nieuw Leuven voorbereid. In het binnengebied dat ongeveer omsloten wordt door de JB Van Monsstraat, de Minckelerstraat en de Strijdersstraat komen 157 appartementen en studio’s, verdeeld over zes gebouwen. Er komen ook 34 huizen met elk een eigen tuin. De tuinen zullen grenzen aan die van de bestaande huizen in de Strijdersstraat en de JB van Monsstraat. Ze worden van mekaar gescheiden door een kruiwagenpad, een bijzondere vorm van trage mobiliteit!

Energieneutraal

De wijk wordt bijna energie neutraal (BEN). Het regenwater op de site wordt optimaal hergebruikt en geïnfiltreerd. Er worden 1.300 zonnepanelen geïnstalleerd. De verwarming en de koeling gebeurt via een geothermisch netwerk. Water wordt tot 100 meter diep opgepompt, verwarmd en gekoeld door een warmtepomp, en daarna verdeeld naar de woningen via een buizensysteem. Dat water wordt ook allemaal gerecupereerd. Aan de rand van de site loopt de Vunt, dat is een beekje dat aansluit op de Dijle. Die beek wordt verder open getrokken. De aanwezigheid van stromend water moet het natuurlijk kader van de wijk nog ophogen.

Autoluw en enkel ondergronds parkeren

De wijk wordt bijna volledig autovrij. In principe rijden enkel de hulpdiensten en verhuiswagens bovengronds. Verplaatsingen in de wijk gebeuren te voet of met de fiets. De openbare ruimte wordt sterk ingegroend met 45 are publieke groene ruimte en de aanplant van 175 nieuwe bomen.

In de zone waar de wijk komt ligt de Minckelerparking. Die wordt vervangen door een nieuwe constructie met 400 publiek beschikbare plaatsen, dat is een vermindering met 50%, en 400 plaatsen voor bewoners van de wijk, handelaars en buurtparkeren. Al die parkeerplaatsen komen ondergronds. Er worden ook 500 nieuwe fietsparkeerplaatsen aangelegd.

Jumbo troeft voorlopig Albert Heijn af in Leuven

De huidige vestiging van Aldi op de bouwsite verdwijnt en maakt plaats voor een nagelnieuwe supermarkt. In een interview op ROB-TV verklapte de woordvoerder van projectontwikkelaar LGV dat die zal uitgebaat worden door Jumbo. Jumbo heeft momenteel negen vestigingen in België. De opening in Leuven is echter pas voorzien voor 2023. De populaire grootgrutter wil in ons land doorgroeien naar minstens 100 supermarkten. Leuven zal dus zeker niet de volgende Jumbo op het lijstje zijn die hier geopend wordt. Toch veroorzaakt de komst van Jumbo klamme handjes bij de andere warenhuisketens. Vooral bij Albert Heijn zullen ze not amused zijn. AH is al een tijdje op zoek naar een locatie voor een nieuwe vestiging in Leuven. Het ziet nu de grote concurrent op relatief korte termijn een prominente plaats in nemen. Je kan in Leuven wel via AH aan Huis bestellen. Dat is de thuisleverdienst van de Nederlandse grootgrutter. De minimumbestelling bedraagt 50 euro, de kost 5 euro. Al je spulletjes worden thuisgeleverd in een plooibox waar je 4 euro statiegeld voor betaalt. Het tijdstip van de leveringen wordt via SMS bevestigd met een nauwkeurigheid van 30 minuten.

De supermarkt in wijk Nieuw Leuven krijgt nog een speciaal accent mee. Op het dak ervan komt namelijk een gemeenschappelijke tuin voor de inwoners van de wijk.

Geef een reactie