Zwerfvuilruimers erg blij met inzet van meer dan honderd mooihouders

Zaterdag is de nieuwe erfgoedwandeling in Zichem open voor het publiek. Dat zet momenteel wat druk op de stadsdiensten. Er werd gisteren nog stevig gemaaid en gesnoeid op het parcours, iets waarmee men zo lang mogelijk gewacht heeft om de biodiversiteit te ondersteunen.

Uiteraard wordt ook het zwerfvuil op het traject van iets meer dan drie kilometer geruimd en dan kom je onvermijdelijk Jo Simons en zijn collega Dirk Pieck tegen. Allebei mannen met een onverwoestbaar optimisme en overtuiging om de zwerfvuilproblematiek blijvend bij het nekvel te grijpen.

Jo Simons heeft ondertussen al bakken ervaring opgebouwd. Hij heeft een helder zicht op de aanpak van de zwerfafvalproblematiek op het grondgebied van de stad. Jo ervaart dat het volume aan zwerfvuil het laatste jaar nog is toegenomen. Veel mensen hebben onze regio ontdekt als een ideale plek voor een dagje weg. Jammer genoeg is niet iedereen even consequent en blijft er nogal wat rommel achter in onze mooie omgeving. Maar ook de coronaparty’s of de bijeenkomsten van groepjes die vaak op afgelegen plekken in open lucht worden gehouden, veroorzaken veel overlast.

Ook sluikstorten is een groeiend probleem

Volgens Jo Simons is er niet alleen een probleem van zwerfvuil maar ook het sluikstorten is toegenomen. Mensen gaan plekken opzoeken waar ze met de wagen naartoe kunnen om zakken met afval te dumpen. Onlangs was er nog een opvallend geval van sluikstorting in het natuurdomein Demerbroeken, onder aan de voet van de Voortberg. (zie foto)
In de omgeving van de zitbank kunnen wagens parkeren en blijkbaar vond iemand het nodig om daar een reeks vuilniszakken te dumpen. De politie werd erbij gehaald en de zaak werd geruim door de technische dienst van de stad. In dit geval was dat niet de meest aangename taak omdat er onder meer vervallen vlees in de zakken zat.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Jo Simons en Dirk Pieck hebben ook een paar voorstellen om zulke zaken te voorkomen. Ze pleiten voor meer wegneembare afsluitingen in onze groene habitats. Dat zal beletten dat sluikstorters met auto’s in de natuurgebieden binnenrijden. Als de landbouwers er moeten passeren kunnen ze die wegnemen en na de klus kunnen ze de afsluiting weer terug zetten. Ze pleiten ook voor meer vuilbakken op het openbaar domein maar die moeten wel op een verstandige manier geplaatst worden om zakjesdroppers te vermijden.

Mooihouders halen twee containers zwerfvuil op in twee maanden tijd

De twee zwerfvuilvechters zijn wel erg blij met de groep Mooihouders die in Scherpenheuvel-Zichem opgestart is. Dat is een groep van meer dan honderd vrijwilligers die minstens eenmaal per maand individueel of in kleine groepjes de straat optrekken in een geel fluohesje, zwerfvuilprikker en witte afvalzak in de hand.

Het moet gezegd worden, de inzet van deze mensen heeft effect. De afvalhoop die ze ondertussen verzameld hebben is redelijk impressionant. Volgens Jo Simons hebben ze op die korte periode liefst twee volle containers kunnen bijeen halen. De impact van de Mooihouders is echter dubbel. Ze zorgen ervoor dat de omgeving er veel properder uitziet maar tegelijkertijd staan ze voor een mentaliteitswijziging. Ze zijn namelijk heel erg visueel aanwezig in het straatbeeld. Dat effect wordt nog versterkt door de opvallende bordjes die op de zwerfvuilgevoelige plaatsen staan.

Geef een reactie