Hondenvereniging De Gouden Jachthoorn kan meerwaarde zijn voor dynamiek rond De Hemmekes

De eerste zondag van november is de Sint-Eustachiuskerk in Zichem een onwaarschijnlijke mix van devotie, gezegend brood, kwijlende honden en een zeldzaam konijntje in een box. De kerk loopt ieder jaar vol voor de brood- en dierenzegening. Ten minste, toen broeder Luc er nog was. Hopelijk kunnen die vieringen ook in de toekomst opnieuw plaats vinden. Ze behoren ondertussen tot het DNA van Sint-Eustachius.

De leden van hondenvereniging De Gouden Jachthoorn zetten mee hun schouders onder deze mooie traditie. Uiteindelijk wordt op de eerste zondag van november Sint-Hubertus herdacht, de patroonheilige van de jacht en de jagers. De viering krijgt helemaal een Hubertusaccent door de muzikale omlijsting van de klaroenblazers Nette Füchsen uit het Duitse Viersen. In normale tijden zijn dat ondertussen vaste klanten geworden in de Hubertusviering in Zichem.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Bij de bouw van het ontmoetingscentrum De Hemmekes werd het lokaal van De Gouden Jachthoorn geïncorporeerd in de nieuwbouw. Daar was ook een goede reden voor. Het oude clublokaal waar de hondenvereniging al tientallen jaren bijeen kwam, moest namelijk verdwijnen voor dat project. De club kreeg ook de toezegging dat ze op de terreinen achter het ontmoetingscentrum mogen blijven oefenen. De Gouden Jachthoorn leidt al tientallen jaren Golden Retrievers op in gehoorzaamheid en jachttechnieken. En ja, daar hoort al eens een geweerschot bij. Uiteraard met losse flodders. Enkel en alleen om de honden te laten wennen aan het geluid.

Dat was tot op heden niet echt een probleem maar het werd de laatste maanden wel erg druk rond De Hemmekes. Die voorbijgangers zijn soms verrast omdat er honden los lopen en de leden van de club krijgen daar steeds vaker kritische opmerkingen over.

Die toenemende drukte is een gevolg van de groeiende activiteit op de site rond De Hemmekes. De infrastructuur was initieel enkel bedoeld als ontmoetingscentrum voor de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem. Een aantal nieuwe initiatieven geven De Hemmekes echter een veel krachtiger potentieel. De provincie Vlaams-Brabant liet er een van de mooiste picknickplaatsen van de regio uitbouwen. Aan de oevers van de Demer ligt al enkele jaren een platbodem in Cortenstaal waar dagjestoeristen, wandelaars en fietsers even kunnen verpozen of hun picknickmandje kunnen open ploooien. Samen met die picknickplaats werd er een aanlegplaats voor kajaks voorzien. De Demer is ondertussen een bijzonder populaire bestemming voor wie een paar uurtjes wil ronddobberen in een schitterende natuurlijke habitat aan mekaar gevlochten met impressionant onroerend erfgoed.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Golden Retrievers kunnen extra atractie zijn

Een paar jaar geleden begon de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) aan de uitbouw van een nieuwe erfgoedwandeling in Zichem. Die is vanaf zaterdag open voor het publiek. De wandeling kromt zich om de site van De Hemmekes heen en zal de druk erop ongetwijfeld stevig verhogen. Daarom is er een bord aangebracht bij de ingang van het oefenterrein van de Gouden Jachthoorn. Dat bord waarschuwt bezoekers ervoor dat de honden op die plaats mogen los lopen. En dat ze niet meteen aan een losgeslagen terrorist moeten denken bij een verdwaald schot van een oefenpistool.

Wij gingen gisteren een kijkje nemen op het moment dat twee ervaren trainers met hun honden aan de slag gingen. We bleven uiteraard op afstand om die mensen hun werk niet te storen maar we zagen een groep scherpgetrainde goedaardige dieren die perfect uitvoerden wat hun baasjes aangaven met de hondenfluitjes. Het was een knappe vertoning, gebaseerd op een heel bijzondere interactie tussen mens en dier. Als de activiteiten van de club goed gekaderd en gecommuniceerd worden, kunnen ze een meerwaarde worden voor de site en al wie daar passeert. Iedere mens heeft zijn hobby’s en het past dat we respect hebben voor mekaar, concludeerden de trainers van De Gouden Jachthoorn.

De dynamiek rond de Hemmekes geeft het toeristisch potentieel van Zichem alleszins een stevige opwaardering. De ligging ervan is perfect als uitvalspunt voor een verkenning van deze mooie regio. Er is voldoende parking voor auto’s, fietsen en bromfietsen. Op het dak van De Hemmekes liggen zonnepanelen die kunnen ingeschakeld worden om elektrische voertuigen op te laden. De zaal zelf heeft potentieel als centrum voor allerlei activiteiten.

Als lokale ondernemer kan je partner worden van onze pagina en onze berichten over de erfgoedwandeling. Interesse? Stuur een berichtje naar +32 493 688 997. We sturen je alle info snel door.

Geef een reactie