Ooievaarsjong geboren in Webbekoms Broek

Het is gebeurd. Op de broedpaal van de ooievaars in het Webbekoms Broek is jong leven geboren.

Wekenlang foerageerden de dieren tussen het nest en hun voedselbronnen. Voor natuurliefhebbers en spotters was het geduldig aftellen tot de 33 dagen broedtijd om waren. Het is nu zeker. De ooievaars hebben minstens 1 jong. Dat kan je heel duidelijk zien in een filmpje dat Jean-Pierre Nijns publiceert op Facebook.

Vlak na de aankomst van de dieren in het Webbekoms Broek ging vogelexpert Luc Cieters op onderzoek naar de herkomst van dit mooie paar. De eerste ooievaar kwam op 1 april in het Webbekoms Broek toe. Het was een ongeringd exemplaar. Op 4 april landde een potentiële partner op de paal in de onmiddellijke buurt van het bezoekerscentrum. 

Die tweede ooievaar draagt een groene ring en dat hadden de waarnemers van het Webbekoms Broek al eens eerder opgemerkt bij een vogel die in 2020 in de drasweide zat. Ze waren echter te snel met die conclusie.

Ringen aflezen en informatie opvragen gebeurt via Stork, dat is de Nederlandse stichting Ooievaars Research en Knowhow. De groene ring had een witte inscriptie met de letters FLNC. Dat bracht de beheerders naar Haverskerke in Frankrijk. Vogelringen zijn gekoppeld aan een andere wetenschappelijke ring die extra info over de vogel bevat. Daaruit bleek dat het dier dat in Diest verblijft werd geboren in 2018, in het park van Le jardin de l’ Ermite. FLNC was ook in 2020 reeds een tijdje in België, in de omgeving van Doel.

Bij verder opzoekingswerk dook een filmpje op waarin ooievaars in 2018 geringd werden in Le jardin de l’ Ermite en daarin komt FLNC heel prominent aan bod. Hij blijkt nog twee zussen te hebben waarvan FLNE al op 10 april 2021 op 4 eieren broedde op een oude industrieschoorsteen nabij de LIDL in Couvin.

Nog leuker werd het toen de beheerders in Webbekom beelden kregen van de ring van de vader van FLNC. Dat is DER-AJ737. Met die data kunnen ze de stamboom en de bloedlijn van de vogel opstellen.

Marie Lajus, de meter van de ooievaars die in 2018 in Haverskerke geboren werden, bezorgde hen informatie van het Max-Planck-Institut-fürOrnithologie en zo konden ze de levensloop van DER-AJ737 volgen. De vader van FLNC werd geboren in Duitsland in 2011 te Südwurttemberg. Broeden deed hij voor het eerst in 2015 in Saint-Venant, Frankrijk met 4 geringde jongen. Ook in 2016 en 2017 broedde hij in SaintVenant met respectievelijk 1 en 2 geringde jongen. Toen zijn vaste nestpaal omviel door een storm verhuisde hij naar Haverskerke waar hij 3 jongen voortbracht in 2018. EEn ervan was dus FLNC die momenteel in Diest verblijft. In 2019 werden er 2 jongen geringd en 3 in 2020. Begin april 2021 broedt het koppel in Haverskerke op 4 eieren.

Het vrouwtje dat momenteel in Diest broedt, draagt geen ring wat het moeilijk maakte om haar te identificeren. De beheerders twijfelden eerst aan haar leeftijd en aan het feit of ze geslachtsrijp was. Op een mooie foto van 8 april 2021 leek het om een zeer jonge vogel te gaan waarvan de laatste handpennen, dat zijn de buitenste veren van de vleugel, nog niet gewisseld waren. Zij zou dan van geboortejaar 2020 zijn en normaal zijn ooievaars pas geslachtsrijp vanaf het derde kalenderjaar.

Maar de leeftijd bepalen blijkt wat ingewikkelder dan enkel via de handpennen. Wouter Faveyts van het Zwin Natuur Park werd erbij gehaald en hij zag dat de binnenste grote vleugeldekveren van het dier wit waren. Bij jonge vogels zijn die nog donker tot in hun tweede kalenderjaar. Na de rui worden ze wit. De vogel was dus zeker in zijn derde kalenderjaar. Op oudere leeftijd ontwikkelen ooievaars een complexere handpenrui en armpenrui, met meerdere ruigolven. De vogel in Diest vertoont dat niet en de buitenste handpennen zijn sterk bruin gesleten. Dat zou er vermoedelijk moeten op wijzen dat deze vogel in haar derde kalenderjaar is. Geslachtsrijp is ze alleszins.

FOTOCREDITS YVO ZELS

Geef een reactie