Nieuwbouw De Badmeester kost 1,1 miljoen euro en moet op 1 juli 2022 klaar zijn

De Badmeester, de horecazaak gelegen in het Provinciedomein Halve Maan in Diest, wordt momenteel grotendeels afgebroken. Na die afbraak komt er een nieuwbouw. Die zal wel pas tegen 1 juli 2022 klaar zijn. De kostprijs was begroot op 1 miljoen euro maar is ondertussen opgehoogd naar 1,1 miljoen euro.

De bestaande keuken en het zelfbedieningsgedeelte van het complex blijven behouden. Die werden pas in 2012 volledig gerenoveerd. De aangrenzende verbruik- en feestzalen in het oude deel van het gebouw voldoen echter niet meer aan de kwaliteits- en energienormen en zijn dringend aan vernieuwing toe.

Renovatie van dat deel was geen optie. De totale oppervlakte is veel groter dan noodzakelijk en de zaal op de verdieping zou een lift noodzakelijk maken. De kost om het bestaande volume in orde te brengen is een veelvoud van de kosten van de nieuwbouw. Volgens gedeputeerde Ann Schevenels werd daarom gekozen voor een nieuwbouw van één bouwlaag, met een veel beperktere oppervlakte, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes.

De nieuwbouw wordt opgetrokken in Cross Laminated Timber waarbij de wanden en dakplaten in massief hout opgetrokken worden. Op het einde van de levensduur kunnen de verschillende onderdelen gedemonteerd worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden. De gevels worden afgewerkt met leien en de nieuwe daken voorzien van een groendak. Na afbraak van het dakvolume boven de keuken wordt ook het bestaande platte dak geïsoleerd en vernieuwd en voorzien van zonnepanelen.

Bezoekers van het domein kunnen dit jaar wel gebruik maken van de zelfbediening. Die blijft ook tijdens de werken open. De huidige concessionaris krijgt ook de kans om in de zwembadzone een activiteit op te bouwen met kleine afhaalgerechtjes, drankjes en frietjes.

Geef een reactie