Zichem verliest met dokter Paul Peeters een van haar belangrijkste ambassadeurs

Vandaag is dokter Paul Peeters overleden. Pol voor de vrienden, en dat waren er zeer veel! Paul Peeters woonde al langer niet meer in Zichem maar veel meer Zichemnaar kan je niet zijn. De man was verknocht aan zijn geboortedorp. Hij kende de geschiedenis ervan tot in de kleinste details, al vergat hij al eens een naam als hij over de bloederige veldslagen, de wrede terechtstellingen en de schavuitenstreken van de inwoners van Zichem vertelde.

Dokter Paul kende niet alleen alle details van de geschiedenis van Zichem, hij klom ook op de barricades om het erfgoed van de deelgemeente te vrijwaren. Het puin van de half ingevallen Maagdentoren moet als een kerf in zijn lijf hebben gesneden. Maar de feniksachtige heropbouw van het monument maakte hem fier en strijdvaardig. Paul Peeters was de voorzitter van de Vrienden van Sint-Eustachius. Dat is een clubje zonderlingen die vechten voor de toekomst van de kerk van Zichem. Onder zijn inspirerende leiding werden ambitieuze plannen gesmeed om dat unieke monument een zinvolle invulling te geven in de verdere toeristische uitbouw van Zichem. Leo Lemmens is een van de voortrekkers van dat clubje. De man die het licht aandoet en het ook weer uitdoet bij de vrienden. De man ook, die heel dicht bij Paul Peeters stond. En door zijn overlijden een echte kameraad verliest. Broeder Luc waakt over de geestelijke gezondheid van de vergadering. Op zijn sletsen en zonder kousen. De broeder is een overlever. De geestelijke overheid probeerde hem te wieden maar zijn wortels schieten altijd opnieuw op in Zichem. Bij hem is de herinnering van Paul Peeters in goede handen. Jan en Berke Muës geven het clubje een muzikaal-humoristisch accent. Zichem stroom door hun aderen. Veel meer couleur local kan je nauwelijks bedenken. Er zijn ook twee buitenstaanders bij de leden. Zelf mag ik meedenken en genieten van al die volkse wijsheid en Wim De Saeytheid is de man met oog voor detail. Hij zorgt ervoor dat het heden en het verleden van Zichem voor de eeuwigheid bewaard blijft. Bij de gratie van Youtube.

Wim maakte een aandoenlijke compilatie. Uit respect voor dokter Paul Peeters en zijn partner Mich. Corona maakte het vreemde vriendenclubje even vleugellam. En nu vertrekt ook de gids. De man die de bakens uitzette. Het is allicht niet het einde van de vrienden. Het clubje is het aan dokter Pol verplicht om de kerk haar fierheid te geven die ze verdient. Het ga je goed vriend! Je hebt het eeuwige leven.

One comment

  • Ik ben geschrokken en geschokt door het nieuws van het overlijden van Dr Peeters dat ik nu pas in april 2022 hier verneem. Ik heb hem vrij goed gekend als zijn patiënt, toen hij als urgentie-arts voor de NMBS werkte. Nooit heb ik een dokter gekend die meer zachtaardig, vriendelijk en vrolijk was als Dr Peeters. Nogmaals, ik kan nauwelijks geloven dat hij er niet meer is. Een groot verlies en gemis voor zijn familie, vrienden en kennissen. Paul, je was een uitstekend arts, en een fantastisch mens.

Geef een reactie