Nieuwe fietsenstalling verdubbelt aantal fietsparkeerplaatsen aan station Diest

Aan het station van Diest kunnen treinreizigers voortaan hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein. Die nieuwe parking is volledig overdekt en biedt plaats aan meer dan 600 fietsen. Dat is bijna een verdubbeling van de capaciteit. Er zijn ook een aantal plaatsen voor buitenmaatse fietsen en bromfietsen.

De fietsenstalling is niet alleen ruimer dan de vorige, ze is ook beveiligd met bewakingscamera’s.

Een deel van de fietsenstalling, goed voor meer dan 120 plaatsen, zal in de loop van de zomervakantie worden afgesloten en is vanaf dan enkel toegankelijk voor wie een MOBIB-kaart heeft. Dit zal zorgen voor een extra beveiliging, wat interessant kan zijn voor wie bijvoorbeeld met een elektrische fiets naar het station komt.

De nieuwe fietsenstalling is de eerste fase in de grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving. De fietsparking aan de achterkant van het station wordt in 2023 overdekt en uitgebreid. Vanaf dan zullen er aan het station van Diest in totaal meer dan 800 fietsparkeerplaatsen zijn.

De tijdelijke fietsenstalling op het Stationsplein, die er was tijdens de werken, zal eerstdaags worden afgebroken. In de plaats daarvan komen er parkeerplaatsen voor andersvaliden, deelauto’s en laadpalen voor elektrische auto’s.

Grondige vernieuwing

De nieuwe fietsparkings maken deel uit van een grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving. Samen met Infrabel zal NMBS de komende jaren de perrons verhogen en vernieuwen, wordt de onderdoorgang opgefrist en komt er over de sporen een nieuwe voetgangersbrug met een lift en een trap naar elk perron. Deze werken starten begin volgend jaar en moeten in de loop van 2024 zijn afgerond.

Er komt ook een nieuw busstation en het Stationsplein wordt vernieuwd.

3.000 reizigers

In het station van Diest nemen elke werkdag gemiddeld meer dan 3.000 reizigers de trein (cijfers van voor de coronacrisis). Elke werkdag stoppen er 125 treinen. De vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving is een samenwerking tussen NMBS, Infrabel, De Lijn, Stad Diest, Provincie Vlaams-Brabant, Het Agentschap Wegen en Verkeer, Interleuven en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Geef een reactie