Fase 1 nieuwbouw AZ Diest kan nog in de zomer van 2021 starten

De Vlaamse regering heeft het nieuwbouwproject van AZ Diest geselecteerd op de subsidielijst. Hiermee is een belangrijke kaap genomen om in Diest een nieuwe zorgcampus te bouwen aan de Verversgracht. In dit project staat integratie van zorg, innovatie en duurzaamheid centraal. AZ Diest zal nog deze maand het dossier verder vervolledigen. Het verwacht de finale goedkeuring vóór einde juni. Zo kan er nog in de zomer gestart worden met de bouw van de eerste fase van de nieuwe zorgcampus in het groen, aansluitend op de bestaande campus Statiestraat.

Een eengemaakte zorgcampus

AZ Diest diende in april 2019 een aanvraag in bij de Vlaamse Overheid voor de medefinanciering van een nieuwe zorgcampus op de Verversgracht. Er wordt gebouwd in twee fasen, wat het voordeel biedt dat al vanaf de realisatie van de eerste fase, het AZ Diest concreet bijeen wordt gebracht op één locatie. Een nauwe samenwerking tussen de artsen van AZ Diest, het Plexus ziekenhuisnetwerk, de huisartsen, het Wit-Gele Kruis, het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael en andere zorgpartners in de regio, moet ervoor zorgen dat inwoners van Diest en omstreken, nog beter kunnen worden geholpen op de nieuwe site.

De activiteiten van AZ Diest zijn momenteel verspreid over 2 gescheiden locaties. Samen met de stad Diest kiest AZ Diest voor een ziekenhuis in het centrum op de locatie Verversgracht. In de eerste fase zal het verouderde gebouw van campus Hasseltsestraat, in gebruik sinds 1968, vervangen worden. De bestaande aangrenzende campus Statiestraat en de nieuwbouw fase 1 worden verbonden met een afgesloten verbindingsbrug zodat één geheel wordt gevormd.

Het AZ Diest hoopt tegen midden 2024 in te trekken in de nieuwbouw fase 1.

Impressie Minerale as
Locatie met gezondheidsbevorderende en sociale functie

De locatie Verversgracht biedt de mogelijkheid tot integratie van natuurelementen: het park en de oever van de Demer kunnen in een aantal functionele eenheden worden ingepast, wat een absolute meerwaarde kan bieden voor revalidatie en herstel. Binnen de hospitalisatieafdelingen bieden ‘lounges’ een uitnodiging om zowel patiënten als hun familie actief mee te betrekken in het genezingsproces.

De nieuwbouw fase 1 bevat het chirurgisch dagziekenhuis, de zorg voor de ouder wordende patiënt (hospitalisatie geriatrie en revalidatie) en de zorg voor moeder en kind. Er komt een centraal onthaal, samen met een aantal stedelijke functies die typisch zijn voor een ziekenhuis (koffiehoek, brasserie), waar niet alleen bezoekers en medewerkers, maar eveneens voorbijgangers terecht kunnen.

Parkeergelegenheid voor patiënten en bezoekers wordt voorzien onder het gebouw en op de (bestaande) parking Verversgracht. Het ziekenhuis zal bestaan uit vier bouwlagen met daaronder een parking voor auto’s en fietsen en een technische verdieping bovenaan. Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn de meest openbare lagen van het ziekenhuis, daarboven komen de meer afgescheiden verblijfseenheden.

Impressie patio

Algemeen directeur AZ Diest Ilse Van Asbroeck noemt het project een community hospital. Het ziekenhuis is regionaal gericht, laagdrempelig, open en toegankelijk.

Burgemeester van Diest Christophe De Graef benadrukt de band met de stad Diest. Het ziekenhuis ligt binnen de ring van Diest, op wandelafstand van het station en het historisch centrum en is geïntegreerd in het stedelijke groenblauwe lint door de stad.

AZ Diest maakt deel uit van het Plexus ziekenhuisnetwerk, waarbij de drie regionale ziekenhuizen – AZ Diest, RZ Heilig Hart Leuven en RZ Heilig Hart Tienen hun eigenheid behouden en zowel algemene als specifieke specialistische zorg aanbieden zo dicht mogelijk bij de patiënt, terwijl ze kunnen genieten van de expertise en aanwezigheid van een universitair centrum UZ Leuven in het netwerk. 

Impressie inkom

One comment

  • Ghislain Briers

    Weer eennhoop geld voor beton en steekpenningen , en te weinig budget voor verpleegkundigen ?

    Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

Geef een reactie