Geen steunmaatregelen maar toch is De Heerlyckheid klaar om terug te starten

Het team van restaurant en project voor sociale tewerkstelling De Heerlyckheid in Scherpenheuvel, heeft de voorbije weken niet stil gezeten. De eetruimtes van het restaurant werden volledig opnieuw geverfd en aangekleed met trendy verlichting en toffe accessoires. Alle meubeltjes werden vervangen en er is een kinderspeelruimte ingericht met een ruime keuze speelgoed.

Om van die inspanningen te genieten moet je nog even wachten. Voorlopig mogen enkel de terrassen open. Ook die zien er piekfijn uit. De bubbels op het terras aan de voorzijde werden knap opgedeeld en afgescheiden met plantenbakken. Tijdens de weekends worden de straten rond de basiliek afgesloten en dat terras kan dan makkelijk worden uitgebreid in functie van wat de lokale overheid toelaat. De Heerlyckheid heeft nog een tweede, eerder inpandig gelegen terras. Dat is wat kleiner en daar werd de capaciteit aangepast om zeker binnen de strikte veiligheidsbepalingen te blijven.

Geen steunmaatregelen

De Heerlyckheid kon niet genieten van de steunmaatregelen die de overheid ter beschikking stelde om de horeca door de crisis te leiden. Het restaurant is onderdeel van het maatwerkbedrijf De Vlaspit. De hoofdactiviteit van het moederbedrijf valt niet onder de codes voor de horeca en kon dus geen beroep doen op de premies voor sluiting of omzetverlies. 

De Heerlyckheid stelt momenteel een team van negen mensen te werk. En aantal van hen zijn mensen die moeilijker werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Zij werden tijdens de lockdown ingeschakeld in de andere afdelingen van het maatwerkbedrijf. Het andere deel van het team werd op technische werkloosheid geplaatst. 

Suggestiemenu met afhaalmogelijkheid

Het eetcafé herstart met de opening van de 2 terrassen volledig volgens de normale openingsuren. “Onze mensen zijn echt gemotiveerd om er weer in te vliegen”, zegt Stefan Rutten. “Ze hebben het menu aangevuld met een reeks suggesties die elke drie weken wijzigen. Op dat lijstje komen enkel dagverse  producten van lokale producenten. Die kan je ter plaatste degusteren maar wie wil kan ze ook bestellen en afhalen. ”

Beverbeekhuis trok sociale werking door tijdens lockdown

Naast De Heerlyckheid schakelt ook buurtrestaurant Beverbeekhuis in Diest een tandje bij. Aansluitend met de afhaalmaaltijden opent het zijn terras voorlopig 3 dagen per week maar men hoopt dit snel naar vier dagen op te trekken. Het buurthuis bleef tijdens de coronacrisis de wijkgerichte werking onderhouden. Er waren coronaveilige inspraakmomenten en een lintenactie om de moed erin te houden bij de  buurtbewoners.  Buurtbewoners konden ook maaltijden tegen een verminderde prijs blijven afhalen. 

“De bedeling van sociale maaltijden is cruciaal voor de kwetsbare buurt waar het Beverbeekhuis actief is”, zegt directeur Rutten. “We hebben dat kunnen handhaven met een afhaalsysteem. Vanaf zaterdag kunnen we dat aanvullen met een terraswerking. Dat maakt ook weer een vorm van sociaal contact mogelijk, uiteraard steeds met aandacht voor de veiligheid van de mensen.” 

Vertrouwen in de toekomst

Directeur Stefan Rutten is overigens optimistisch over de toekomst van het maatwerkbedrijf De Vlaspit. Na de uitstap uit de groep Vites waren er wat twijfels over de rendabiliteit van sommige onderdelen. “Onze kaarsenafdeling doet het opnieuw erg goed”, zegt Rutten. “We werken samen met de grootste kaarsenproducent van Nederland. Zij kiezen voor De Vlaspît omdat we werken met 100% recupereerbare parafine. Duurzaamheid is voor hen belangrijk en dat is precies waar wij voor kiezen.”

De kurkafdeling heeft het wat moeilijker omdat het ophaalnetwerk zeer veel geld kost. “We rijden naar alle hoeken van het land om wijnstoppen en andere kurkoverschotten op te halen”, zegt Stefan Rutten. “De overheid geeft ons daar geen enkele tegemoetkoming voor terwijl de grote spelers in de recyclagesector stevig ondersteund worden. We blijven onderhandelen om daar een oplossing voor te vinden.”

De groen- en de poetsafdeling en de energiescans hebben het meest te lijden gehad van corona. Veel kerken bleven gesloten en ook de sociaal-culturele sector stond op non-actief. Er moest dus niet of minder gepoetst worden. Energiescans waren al helemaal niet mogelijk. Directeur Rutten merkt wel dat de versoepelingen het aantal opdrachten opnieuw doet toenemen. Hij hoopt om tijdens  de tweede helft van het jaar opnieuw naar een enigszins normale activiteit te kunnen terug keren.

Geef een reactie