Veel minder auto-inbraken tijdens corona maar in Vlaams-Brabant is trend minder uitgesproken

De uitbraak van het coronavirus heeft grote impact gehad op de auto-inbraakcijfers in gans Vlaanderen. Dat aantal was namelijk veel lager zoals blijkt uit cijfers die het verzekeringsplatform Independer kon inkijken bij de federale politie. In de provincie Vlaams-Brabant is dat effect echter minder groot.

In Vlaanderen vonden tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar 7308 auto-inbraken plaats. In 2019 waren er dat 10427. Dat is een verschil van 29,2%. In Vlaams-Brabant waren er vorig jaar 1721 inbraken in wagens terwijl er dat in 2019 nog 1920 waren. Dat is slechts een daling met 17,2%. Enkel in West-Vlaanderen (-13,8 procent) daalde het aantal inbraken uit of aan auto’s – relatief gezien – minder sterk door corona. De sterkste daling vond dan weer plaats in Antwerpen met liefst -43,1 procent.

Meeste auto-inbraken in Leuven, minste in Glabbeek en Geetbets

Op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, wat auto-inbraken betreft. Binnen de provincie vonden tijdens de eerste negen maanden van 2020 de meeste auto-inbraken plaats in de gemeenten Dilbeek en Leuven: in beide gemeenten werd in totaal 166 keer ingebroken uit of aan auto’s.

Auto-eigenaren liepen de eerste negen maanden van 2020 juist het minste risico in de gemeenten Glabbeek, Geetbets en Bever. In deze drie Vlaams-Brabantse gemeenten werd slechts één melding gedaan van auto-inbraak.

Nog een paar cijfers  uit onze regio over het aantal inbraken uit en aan wagens in 2020 (eerste 9 maanden): Diest: 8, Scherpenheuvel-Zichem: 18, Aarschot: 20, Bekkevoort: 6, Tielt-Winge: 3, Holsbeek: 13, Leuven: 166, Lubbeek: 6, Kortenaken: 5, Halen: 3, Tienen: 25, Begijnendijk: 2.

Geef een reactie