Meer ruimte voor terrassen maar ook camera’s en mondmaskerverplichting rond de basiliek

De heropening van de terrassen van cafés en restaurant zorgt momenteel voor hoogspanning in veel steden en gemeenten. Zeker in een toeristische site zoals Scherpenheuvel zou het wel eens druk kunnen worden. Na een maandenlange periode van beperkingen willen veel mensen eindelijk opnieuw genieten van een fris drankje en een goeie babbel.

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel sluit op zon- en feestdagen het centrum rond de basiliek af voor auto’s en bromfietsen. Dat gebeurt telkens vanaf 7.30 uur tot 23.30 uur. Die maatregel maakt het mogelijk om de terrassen van de horecazaken uit te breiden en de bubbels op voldoende afstand van mekaar te organiseren. De stadsdiensten bezorgen de horeca-uitbaters affiches met richtlijnen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en duidelijkheid voor de restaurant- en cafébezoekers.

Het bestuur anticipeert ook op een grotere toeloop van toeristen en gaat de drukte in de zone rond de basiliek monitoren met mobiele camera’s. Volgens burgemeester Manu Claes moet dat toelaten om de maatregelen bij te sturen indien nodig. Er geldt ook een mondmaskerverplichting van 8 uur tot 22 uur in en rond de site van de basiliek.

Meer concreet is het dragen van een mondmasker verplicht in volgende straten:

  • Basilieklaan vanaf de fontein richting basiliek
  • Albertus- en Isabellaplein
  • Site van de basiliek
  • Vanaf het kruispunt Diestsestraat – Valleistraat richting basiliek
  • Vanaf het kruispunt Valleistraat – Brouwerijstraat richting basiliek
  • Vanaf het kruispunt Cobergerstraat – Isabellaplein richting basiliek.

Tijdens weekdagen is het centrum niet afgesloten. Net zoals vorig jaar probeert schepen van Lokale economie Kris Peetermans om afspraken te maken waardoor de horecazaken de kans krijgen om hun terras in de breedte uit te breiden. Op die manier blijft doorgaand verkeer mogelijk. De horecazaken kunnen zo voldoen aan de voorwaarden van het overlegcomité om een veilige afstand in te bouwen en tegelijkertijd de bestaande capaciteit van hun terrassen te behouden.

Het stadsbestuur heeft ook de retributies voor terrassen opgeheven voor 2021.

Geef een reactie