Vrijwilligers gezocht voor evocatie over leven van pastoor Dergent met 70 acteurs!

Het stadsbestuur van Aarschot is er blijkbaar van overtuigd dat de zomer weer enigszins normaal zal verlopen. Eerder kreeg Kurt de Bont van Rootstown al de opdracht om een formule uit te werken voor Roots in het Park. Dat is een fijn muziekfestival in het stadspark dat ook in 2020 nog in een aangepaste format kon doorgaan omdat het in een korte periode plaats vond waarin nog activiteiten in een beperkte bubbel mogelijk waren.

Vandaag maakt het stadsbestuur bekend dat er in de zomer ook een grote evocatie zal georganiseerd worden rond het leven van pastoor Dergent. Het stadsbestuur werkt daarvoor samen met CC Het Gasthuis. Plaats van het gebeuren is het dorpsplein in Gelrode.

Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan die evocatie. Het is de bedoeling om volgende maand te starten met repetities in kleine groepen. In juli moeten die dan samengebracht worden om dans, zang en de verschillende scènes samen te repeteren. Uiteraard onder voorwaarde dat de maatregelen het toelaten. Gwendolyn Rutten benadrukt alleszins dat alle repetities en andere
voorbereidingen steeds volgens de geldende coronamaatregelen verlopen.

Om het spektakel te laten plaats vinden is nogal wat volk nodig. Daarom zijn ze in Aarschot nog op zoek naar een 15-tal mannelijke figuranten om soldaten en inwoners van Gelrode te spelen. Er zijn ook mensen nodig om kledij te maken en aan te passen en om voor en tijdens de voorstellingen acteurs te grimeren en aan te kleden. Er spelen zo’n zeventig acteurs mee in de productie.

Wil jij figureren of helpen met de kledij? Stuur dan een mailtje naar cultuurcoördinatie@aarschot.be.

Wie was pastoor Dergent?

Pieter-Jozef Dergent was pastoor in Gelrode, waar hij het slachtoffer werd van de Duitse oorlogsterreur. Hij bleef zijn parochianen trouw toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 26 augustus 1914 vervoerde hij drie gewonden uit Gelrode naar Aarschot. Bij zijn terugkeer sloten Duitse soldaten hem op in het stadhuis. Ze bespotten en mishandelden hem. Nadat hij weigerde om zijn geloof af te zweren, brachten de Duitsers hem om met drie revolverschoten. 101 jaar geleden kreeg pastoor Dergent een grafmonument in Gelrode. In 1960 werd een procedure tot zaligverklaring opgestart, tot nu toe zonder gevolg.

Geef een reactie