Lolands gaat voorlopig door! Noteer alvast 17 en 18 september in je agenda.

De organisatoren van Lolands maken vandaag bekend dat de editie 2021 van het festival gebeiteld blijft in de agenda. Op 17 en 18 september hopen ze de wei aan de Oude Tiensebaan in Scherpenheuvel weer te laten volstromen met schoon volk. Er is ook een hele goede reden om dat nieuws op 27 februari bekend te maken. Het is namelijk de verjaardag van Lo Laevers.

De editie van vorig jaar bleef heel lang op de kalender staan. Pas op 16 juli 2020 beslisten de organisatoren om het festival definitief te schrappen. Er waren op dat moment twee acts bekend: de Kreuners topten de affiche op vrijdag en Daan sloot af op zaterdag. In principe keren die twee ook terug in 2021, al moet de bevestiging daarvan nog komen. Onder meer voor De Kreuners was er een tijdje toch wel wat bezorgdheid omdat zanger Walter Grootaers zelf een ernstige vorm van covid-19 kreeg. De opperkreuner herstelde wel maar maanden later was zijn stem nog steeds niet helemaal op volume. In augustus 2020 hebben De Kreuners echter drie optredens voor een publiek van 200 mensen gespeeld. Toen dat even weer mocht. En Grootaers kreunde als vanouds.

Daan stond al eens eerder op het podium van Lolands. In 2020 zou het een unieke terugkeer geweest zijn omdat Lolands het enige optreden was dat hij dat jaar accepteerde. 2021 zou nog unieker kunnen worden. In kringen van festivalorganisatoren gaat men ervan uit dat september zowat het vroegst mogelijke moment zal zijn waarop we weer uit de bol kunnen gaan op een of andere wei. Het zou voor Daan dus een eerste festival kunnen worden na twee jaar inactiviteit.

De vraag blijft natuurlijk of het allemaal wel zal mogelijk zijn. Bij Lolands zijn ze er zelf niet helemaal gerust in maar ze blijven wel keihard verder werken om het festival toch opnieuw picobello op orde te hebben als het uiteindelijk toch zou kunnen. Er zijn ook wel positieve aanwijzingen. Organisator van Rock Werchter Herman Schuermans bijvoorbeeld, speelt steeds harder met het idee om zijn meerdaags event ook op te schuiven van juli naar september en hij kreeg daar deze week opvallende bijval voor van Editors. Schuermans zou die bijzonder grote inspanning niet doen als hij zou twijfelen aan september.

Veel mensen gaan ervan uit dat het postcoronatijdperk wel eens een heel groot volksfeest zou kunnen worden. Na meer dan een jaar ophokking in je eigen bubbel mag dat ook wel even natuurlijk. We gunnen het aan Lolands om dat feestje mee te kanaliseren. In 2019 schreven de organisatoren 50.390 euro over op de rekening van het ALS-Laevers fonds. Geld dat professor Van Damme van het UZ Gasthuisberg, samen met zijn team, integraal kan gebruiken om de code van ALS te ontcijferen en deze fatale ziekte ooit in te dammen. In totaal tikt de opbrengst van Lolands voor het onderzoek naar ALS aan, naar méér dan 291.000 euro. Als het mag gaan we daar allemaal samen op 17 een 18 september 2021 een stevig bedrag bovenop leggen.

Ondertussen kan je hier een selectie van 100 foto’s bekijken van de editie 2021. Om opnieuw een beetje goesting te krijgen.

Geef een reactie