Meerderheid veegt voorstel om huwelijken op een buitenlocatie toe te laten van tafel

Trouwen in covidtijden is niet evident. Geen grote feesten, een plechtigheid met een beperkt aantal aanwezigen en geen huwelijksreis naar het buitenland. In een aantal gemeenten proberen ze om enigszins creatief te zijn. In Glabbeek bijvoorbeeld, kunnen koppels het moment waarop ze huwen, vrij kiezen. De enige voorwaarde is dat de burgemeester of een schepen beschikbaar is. Je moet wel rekening houden met de avondklok. Huwen om middernacht bijvoorbeeld, kan uiteraard niet. Maar het kan wel op zon- en feestdagen. De optie is mogelijk zonder dat het extra kosten oplevert.

In Lubbeek kan je al een tijdje opteren voor een buitenlocatie. Je kan er eeuwige trouw beloven in het Kalvariebos, effectief een zeer mooie plaats in onze regio maar de naam ervan is niet meteen een uitnodiging om aan een zorgeloos en romantisch verhaal te beginnen. Het rozenprieel in de tuin van het gemeentehuis is een alternatief om in open lucht te trouwen. Beide opties leveren geen extra kosten op voor de koppeltjes die er gebruik van maken maar je moet wel zelf voor de aankleding van de site zorgen.

Oppositieraadslid Allessia Claes liet zich inspireren door haar partijgenoot Theo Francken in Lubbeek. Claes stelde voor om trouwen in de buitenlucht ook in Scherpenheuvel-Zichem mogelijk te maken. Het raadslid had ook een concreet voorstel. De kiosk in Zichem is volgens haar een mooie plaats voor een huwelijksplechtigheid. 

Schepen van Huwelijken Lieve Renders veegde dat voorstel van tafel. Schepen Renders motiveerde die beslissing vooral met het argument dat je een huwelijksbelofte digitaal moet kunnen tekenen. De telecomproviders zullen het niet graag horen maar volgens de schepen is dat op de meeste buitenlocaties nog niet mogelijk. Het stadhuis is volgens Lieve Renders niet meteen ingebed in een idyllisch groene omgeving.

Lieve Renders had nog een paar andere bezwaren. De plechtigheid moet gebeuren op een plaats die je exclusief kan gebruiken. In het openbaar domein is dat nauwelijks mogelijk. Er waren ook nog wat praktische tegenarumenten. Het weer kan bijvoorbeeld een stoorzender zijn en het is niet altijd evident om van de ene locatie naar de andere te spurten. Lieve Renders heeft op sommige dagen tot drie koppels die ze moet trouwen. De schepen haalde nog aan dat ze de vraag om buiten te trouwen nog nooit gekregen had. Ze krijgt wel veel aanvragen om in alle beslotenheid te trouwen.

Het voorstel werd door de gemeenteraad, meerderheid tegen oppositie, weg gestemd.

Geef een reactie