Secundaire school De prins in Diest gaat op tournee om lagere scholen te informeren over schoolkeuze

Secundaire school De Prins uit Diest brengt de volgende weken een bezoek aan de lagere scholen in de buurt om de schoolkeuze voor de leerlingen te vergemakkelijken. De pandemie maakt het momenteel onmogelijk om open dagen te organiseren.

Voor de laatstejaars van het basisonderwijs zit er een belangrijke keuze aan te komen. Wat zijn de mogelijkheden in het secundair onderwijs, welke studiekeuze kunnen ze maken en waar kunnen ze in het secundair onderwijs terecht? Door de huidige coronamaatregelen, waarbij de traditionele open dagen verboden zijn, is het geen sinecure om deze keuze op een onderbouwde manier te maken. Secundaire school De Prins uit Diest probeert hieraan tegemoet te komen door coronaproof zelf een bezoek te brengen aan de lagere scholen in de buurt.

Echt contact!

Volgens directeur van de Prins Goele Grosemans kunnen echte contacten en échte gesprekken niet vervangen worden door teammeetings, virtuele bezoeken of videochats. Het is voor de kinderen van het zesde leerjaar in de lagere school zeker niet makkelijk om de juiste keuze te maken om de stap naar het secundair onderwijs te zetten. Daarom gaat een team van De Prins op bezoek bij 14 lagere scholen in de ruime omgeving. Dat gebeurt niet alleen in Diest. Ook de scholen in Halen, Schaffen, Veerle, Bekkevoort, Paal en Rillaar staan op het lijstje.

Informatie maar ook meteen praktische uitdagingen

Goele Grosemans en haar collega’s zullen alleszins opvallen op hun tocht door de regio. Ze gebruiken namelijk een trailer, ontworpen en bestickerd door de afdeling Pub & Art van De Prins.
Het team van De Prins zal met een filmpje de leerlingen van de lagere scholen een eerste beeld van de werking en de visie van de school geven. Daarna volgt een uitgebreide uitleg over de mogelijke studiekeuzes én hoe een schooljaar is opgebouwd.

Joeri Buttiens, pedagogisch coach van De Prins, maakt die informatie meteen concreet voor de leerlingen. Ze krijgen namelijk een aantal uitdagingen voor de voeten geschoven om op die manier kennis te maken met de nieuwe vakken die ze zullen moeten verwerken. De kinderen gaan programmeren met microbits, ze mogen proeven van Latijn en Engels en ze kunnen een kunstwerk creëren. De leerlingen krijgen ook nog een goodiebag mee met wat extra info.

Het concept werd op donderdag 25 februari getest in lagere school De Kleine Prins. Directeur Tom Hoeyberghs was alvast bijzonder enthousiast. “Het blijft toch een ander ervaring dan voor een scherm te zitten, je creëert een grotere verbondenheid met dit initiatief”, zegt hij.

Geef een reactie