Gemiddeld veertig mensen per dag in quarantaine of isolatie in Scherpenheuvel-Zichem

Quarantaine en isolatie, het zijn woorden die het laatste jaar tot ons dagelijks vocabularium zijn gaan behoren.

Wie zich ziek voelt maar nog geen test voor covid-19 heeft afgelegd, moet zich preventief afzonderen. Dan ga je in quarantaine. Ook wie een hoogrisicocontact heeft gehad of wie langer dan 48 uur in het buitenland was en na het invullen van het passenger-locator formulier een SMS krijgt moet in quarantaine.

In isolatie ga je nadat je een positieve test hebt afgelegd. Je moet je dan minstens tien dagen afzonderen en je kan pas weer in het buitenlicht opduiken nadat je drie dagen geen koorts of respiratoire problemen meer hebt.

Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes maakte gisteren bekend hoeveel mensen er in zijn stad gevat worden door die maatregelen en hoe dat gecontroleerd wordt. De burgemeester krijgt dagelijks een lijst van personen die ofwel in quarantaine, ofwel in isolatie moeten en dat blijken er toch redelijk veel te zijn. Gemiddeld staan er veertig mensen op de lijst. Die worden allemaal gecontacteerd door de administratie met de vraag of ze zich ook effectief aan de maatregelen houden. De namen van mensen die men niet kan bereiken worden doorgegeven aan de politie. Dat zijn er gemiddeld vijf tot tien per dag. Zij krijgen eventueel een agent aan de deur die checkt of ze effectief de richtlijnen opvolgen.

Geef een reactie