Leuven investeert stevig in fietsveilige verbindingen langs singel

Fietsen langs de Leuvense ring ter hoogte van de drukke Lüdenscheidsingel is niet langer een activiteit voor waaghalzen. Vandaag gaat het nieuwe gescheiden fietspad open dat het Engelsplein verbindt met de Mechelsepoort. Dat traject is 1,2 kilometer lang.

De aanleg van het fietspad langs de singel is een technisch hoogstandje. Tussen het begin van het viaduct (aan de kant van het Engels Plein) en de Mechelsepoort is er een niveauverschil van 31 meter, maar de hellingsgraad van het fietspad moest voldoen aan de normen van Wegen en Verkeer rond fietscomfort. Het resultaat is een licht hellend fietspad, langs beide kanten geflankeerd door hoge taluds. Om de hellingsgraad klein genoeg te houden, moest het fietspad verlaagd aangelegd worden en moest de aannemer een sleuf graven van 350 meter lang, die op zijn diepste punt 10 meter diep is. Er is 20.000 ton grond en stenen afgegraven en de taluds zijn verstevigd met 33 ton aan stalen wapening en 1.250m3 spuitbeton. De grond werd afgegraven in lagen van telkens twee meter en na iedere laag werden stalen staven in het talud geboord om de betonnen wand in het talud te verankeren. In het jargon heet dat een “vernagelde wand”. 

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Niet alleen fietsers profiteren van dit project. Er is ook een nieuwe bushalte “Lüdenscheidsingel” waar je vanaf 12 november een veilig en comfortabel opstapje krijgt naar het openbaar vervoer.

Aan de Albert Woutersstraat en Stadsvest investeerde de stad in een voetgangersbrug over het verzonken fietspad. Zo kunnen de bewoners van Wilsele-Dorp gemakkelijk de nieuwe bushalte op de Lüdenscheidsingel bereiken. Bovenaan de brug zijn er ook fietsbeugels. Aan de Pompstraat kunnen rolstoelgebruikers via een gelijkgrondse doorgang het voetpad bereiken dat naar de nieuwe bushalte Lüdenscheidsingel leidt.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Stad Leuven koos in overleg met Wegen en Verkeer voor een visie waarbij de aanplanting van het talud tussen de woonstraten van Klein Wilsele (de Stadsvest, de Albert Woutersstraat en de Oude Rondelaan) en de singel, zo gebeurt dat er op termijn een duurzame groenbuffer gevormd wordt. Door de keuze van specifieke soorten verstevigen de aanplantingen het talud en verhogen ze de biodiversiteit. In het voorjaar van 2021 wordt de aanplant van de meer dan 500 heesters en bomen langsheen het fietspad verder afgewerkt. Verder plant Wegen en Verkeer een 150 meter lange gemengde haag in de zone tussen het fietspad en de afrit van de singel en 360 klimplanten voor het talud langs het fietspad. Ten slotte wordt in de lente van 2021  langsheen de groenbuffer een strook gras ingezaaid. De aannemer van Wegen en Verkeer zorgt de eerste twee jaar voor het onderhoud en opvolging van de aanplantingen. Zo kan er indien nodig snel plantgoed vervangen worden op het talud. De groendienst van stad Leuven neemt na deze twee jaar de nazorg en het onderhoud van de groenbuffer voor haar rekening.

Er zijn nog meer plannen om fietsen langs de ring aangenamer en vooral veiliger te maken. Langs de Rennessingel komt een afgescheiden fietspad met veilige oversteekplaatsen. Dat laat toe om met de fiets naar campus Gasthuisberg en het Lemmensinstituut te gaan. Ook daar zal het een groot stuk van het talud moeten afgraven, om plaats te maken voor een nieuwe tweerichtingsfietspad. Niet alleen het fietspad langs de singel zelf, ook het fietspad langs de bypass van de Brusselsesteenweg naar de singel zal fysiek gescheiden worden van de rijweg.

Op de eerste afbeelding kan je de situatieschets zien aan de Rennessingel. De tweede afbeelding is een simulatie hoe het er op die locatie gaat uitzien in 2021.
Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Andere fietsvriendelijke projecten
  • Aan de Aarschotsesteenweg, ter hoogte van het viaduct van de E314, rijden fietsers voortaan gescheiden van het autoverkeer. De rijweg onder de “Duitse Brug” werd omgevormd tot een dubbelrichtingsfietspad. Iets verderop, ter hoogte van Ecowerf, werden fietspaden verbreed en werd een oversteekplaats voor fietsers aangelegd. 
  • Op de Mechelsesteenweg, aan het op- en afrittencomplex van de E314, werden de oversteekplaatsen beveiligd en werden er nieuwe verkeerslichten geplaatst. 
  • Langs de Tiensevest werd een fietspad verbreed en aan de Tiensepoort werd meer opstelruimte aangelegd voor de fietsers die wachten om over te steken.  

Geef een reactie