Spectaculaire foto’s en film van de nieuwe A400M – toestel komt vrijdag Schaffen groeten

We konden het gisteren al aankondigen. Vrijdagochtend komt de eerste A400M naar Melsbroek en hij komt ook even kennis maken met het Hageland en de dropzone in Schaffen. Het gaat over een toestel dat aangekocht is door Defensie in het Groot-Hertogdom Luxemburg maar dat gestationeerd wordt in Melsbroek. Een Luxemburgse delegatie reisde deze week naar Airbus in het Spaanse Getafe. Zij hebben het vliegtuig officieel in ontvangst genomen en er werd ook een eerste vlucht gemaakt.

Het toestel met identificatienummer MSN104 komt in twee etappes naar ons land. In het eerste gedeelte vliegt het van Getafe naar Luxemburg Airport. Daarna volgt nog een korte overstap van Luxemburg naar Melsbroek waar het deel zal uitmaken van de 15de Wing Air Transport. Het onderhoud en de operationele inzet van het toestel gebeurt door een binationale unit tussen België en Luxemburg.

Het eerste Belgische toestel volgt al binnen enkele weken. Ons land bestelde zeven vliegtuigen van dit type maar de uitrusting ervan heeft toch wel wat voeten in de aarde gehad. De A400M is eigenlijk niet echt gemaakt om para’s en materiaal te droppen. Precies dat waren de grootste troeven van de huidige C-130 Hercules. Op het moment van de aankoop zag de toekomst van het regiment paracommando er ook heel anders uit. De para’s werden ondergebracht bij de zogenaamde Light Brigade, een wat diffuus samengestelde eenheid binnen defensie, waar de para’s hun identiteit dreigden te verliezen. De oprichting van het Special Operations Regiment (SOR) heeft dat opnieuw veranderd en de opdracht en structuur van het regiment paracommando is nu veel duidelijker.

In die taakomschrijving zijn geparachuteerde interventies opnieuw een duidelijke klemtoon. Dat vereiste echter een aanpassing van de A400M. Het toestel is bovendien veel zwaarder en groter dan de C-130 waardoor het minder geschikt is om te landen op geaccidenteerd terrein. Airbus heeft die uitdagingen echter knap opgelost.

Het droppen van manschappen gebeurt in de A400M langs de 2 zijdeuren. Bij de C-130 gebeurt dat langs de achterkant. Er kunnen maximaal 116 para’s gelijktijdig gedropt worden wat een fikse capaciteitsverhoging betekent.

Het toestel kreeg ook een uitrusting mee om op lage hoogte op automatische piloot te kunnen vliegen in slechte weersomstandigheden waarbij de piloten op zicht vliegen. Er is een materiaaldrop mogelijk van 16 ton met parachutes. aangevuld met 25 ton materiaal dat op zwaartekracht wordt gedropt en nog eens 25 ton op paletten die manueel moeten afgeladen worden. Met die bepakking is een landing op geaccidenteerd terrein mogelijk.

Het toestel kan in de lucht bijtankt worden met een tankvliegtuig maar ook met een H225M helikopter.

Het wordt dus uitkijken naar vrijdag voor een eerste kennismaking met de nieuwe luchtreus boven het Hageland. Blijf onze sociale media volgen om de exacte timing te kennen.

Het filmpje hieronder toont een timelapse van de assemblage van de Luxemburgse A400M. Op de foto’s kan je onder meer de eerste crew zien die er keurig convid-19 proof bijstaan.

Geef een reactie