Drijfvuilvangers moeten Demerwater weer schoner maken

De Demer wordt opnieuw een stuk properder. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de voorbije twee maanden meer dan 10 drijfvuilvangers geplaatst in het stroomgebied van de Maas en de Demer. Die vangen drijfvuil op voor het in de richting van de zee wordt afgevoerd. Op die manier verkleint de zogenaamde plastic soup die het leven in zeeën en oceanen bemoeilijkt.

VMM maakt momenteel afspraken met de gemeentes waar zulke installaties hangen over de verwijdering van het opgevangen vuil. De plaatsing van de vuilvangers wordt gekoppeld aan een sensibiliseringscampagne om het dumpen van afval te voorkomen.

Vorig jaar reeds, plaatsten de stad Hasselt en VMM een mobiele drijfvuilvanger op de Demer aan de Robbenmolen in Kuringen. Daar werd toen op 1 maand tijd 46 kilogram zwerfvuil opgevangen. Dat overtuigde beide partners om te investeren in twee permanente zogenaamde littertraps. Die werden ondertussen allebei al in de Demer geplaatst: de ene nabij de watermolen van de abdij van Herkenrode en de andere aan de Japanse Tuin. De Stad Hasselt haalt het afval op voor verwerking en inventariseert wat er allemaal komt binnendrijven. Er werd ook een educatief pakket over drijfvuilvangers uitgewerkt voor de Hasseltse scholen.

Geef een reactie