Fietssuggestiestroken in Nieuwe Dijkstraat in Schaffen

Foto: Ton van Weel

In de Nieuwe Dijkstraat in Schaffen zijn fietssuggestiestroken aangebracht. Dat gebeurde in de zone van en naar het kruispunt met Schoonaarde. Er passeren nogal wat fietsers in die zone en het autoverkeer kan er intens zijn, zeker door de omleiding voor de werf op de Turnhoutsebaan.

Je ziet dergelijke stroken steeds vaker in onze dorpskernen. Onder meer in Zichem werden vorig jaar twee opvallend grote suggestiestroken aangebracht die het ganse centrum doorlopen. Er zijn echter nogal wat misvattingen over dergelijke suggestiestroken. De website van de federale politie helpt een handje.

Fietssuggestiestroken zijn geen fietspaden. Een fietspad heeft twee evenwijdige en onderbroken witte lijnen of verkeersborden die een fietspad aangeven. De suggestiestroken zijn gewoon een gedeelte van de rijbaan dat in een andere kleur is geverfd. Meestal gebeurt dat in het geel of rood. Je mag op zulke stroken met een auto rijden, stilstaan of parkeren. Fietsers kunnen er op rijden maar dat moet niet. Ze hebben ook geen specifieke rechten op de fietssuggestiestroken.

Het belangrijkste voordeel ervan is psychologisch. Bestuurders associëren dergelijke zones met . De suggestiestroken wekken ook de indruk dat de rijbaan visueel smaller wordt waardoor ze hun snelheid zullen aanpassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.