Diest in kaarslicht ging niet door – St. Rochus in Aarschot wel, met Portland in een hoofdrol

Diest in kaarslicht werd dit jaar niet georganiseerd. Begrijpelijk uiteraard. Covid-19 is nog steeds een impliciete bedreiging en de veiligheidsraad handhaaft een maximum van 400 mensen voor outdoor-activiteiten in ons land. Diest in kaarslicht lokte de vorige jaren makkelijk een paar duizend bezoekers en dan kan je onmogelijk de veiligheid garanderen.

In Aarschot pakten ze het op 15 augustus nochtans anders aan. Daar ging de Sint-Rochusverlichting wel door. Zonder randactiviteiten, geen animatie, geen extra grote terrassen en geen massabijeenkomst. De publieke gebouwen en de kerken waar je anders op deze speciale dag kan binnenwandelen, en waar extra aandacht is voor een sfeervolle verlichting, bleven gesloten.

Terug naar de essentie

Sint-Rochus keerde als het ware terug naar zijn essentie. Kaarsjes en niks anders. Het kreeg een bijna symbolische betekenis. De kaarsjeshulde ontstond al in 1575, toen de Grauwzusters van het Gasthuis allemaal de dood vonden bij de verzorging van pestlijders. De inwoners van Aarschot beloofden toen om ieder jaar kaarsjes te branden op de vooravond van het naamfeest van beschermheilige tegen de pest, de heilige Rochus, om de stad te sparen van de Zwarte Dood. Vooral het stadhuis werd ieder jaar verlicht maar vanaf 1850 verspreidde dit gebruik zich over de hele stad. Ook dit jaar. In tijden waar covid-19 de wereld in de ban houdt, kan de symboolwaarde van de Sint-Rochusverlichting niet duidelijker zijn.

Portland

Samen met de beslissing om de herdenking toch te laten plaats vinden, kwam er een manifeste oproep van het stadsbestuur om niet naar het centrum te komen. Er werd ook een mondmaskerverplichting ingevoerd op de dag van de Sint-Rochusverlichting. Om de mensen toch te laten genieten van de verlichting werd een afspraak gemaakt met regionale TV-zender ROB. Zij kwamen een paar keer met een livestream van het lichtfeest. In die livestreams zaten ook een paar clips met een optreden van Portland verwerkt. En die willen we jullie niet onthouden. De twee clips zijn opgenomen in een knappe sfeervolle setting op het dak van het stadhuis in Aarschot.

Geef een reactie