Situatie keert drastisch | covid-19 explodeert ook in het Hageland nadat Sciensano methode aanpast

Ook in het Hageland lijkt covid-19 in kracht toe te nemen. Respecteer alstublieft de opgelegde maatregelen. Draag mondneusbescherming waar dat gevraagd wordt of als het te druk is – houd afstand – was frequent je handen. Zorg goed voor mekaar! Samen krijgen we het virus in zijn kot.

Sciensano publiceerde vandaag een paar keer andere cijfers en die vertonen een merkwaardige evolutie in het (brede) Hageland. Vanmorgen waren de meeste cijfers in de gemeenten die wij monitoren nog in dalende lijn. In Diest en Leuven was die daling zelfs significant. Enkel in Westerlo leek er een uitbraak van het virus. Die cijfers waren op basis van een periode van 7 dagen.

Die situatie veranderde in de loop van de dag helemaal. Vanavond meldt Sciensano 9 besmettingen in Diest. Vanmorgen stond de teller nog op 2. dat komt omdat ze bij Sciensano plots cijfers op 14 dagen hanteren. Die forse toename is anderzijds ook niet helemaal onverwacht. De plotse afgelasting van het offerfeest en het vrijdaggebed vorige donderdagnacht, was een indicatie dat er vier dagen later een effect zou zijn in de cijfers.

Ook in Westerlo keert de situatie abrupt. De cijfers leken daar te dalen maar vanavond staan er plots 9 besmettingen genoteerd tegenover slechts 3 gisteren. Tessenderlo stijgt geleidelijk door naar 6 besmettingen. Lummen en Laakdal gaan allebei van 0 naar 4 besmettingen. En ook Leuven noteert een stevige toename van 7 naar 17. Ook dat is een gevolg van de aanpassing van de rapporteringsmethode.

Wat misschien nog het meeste zorgen baart is het aantal gemeenten die covid-19 vrij zijn. Of liever niet meer vrij zijn. Gisteren waren dat nog 8 op de 20 gemeenten die wij volgen. Vandaag is dat aantal gezakt naar 3. Enkel in Bekkevoort, Geetbets en…jawel, in centrumstad Tienen zijn voorlopig geen besmettingen genoteerd.

De gevolgen van de aanpassing van de aanpassing van de rapporteringsmethode zijn stevig. Zes gemeenten staan nu boven het herberekende alarmpeil van 20 besmettingen per 100.000 inwoners: Diest, Westerlo, Tessenderlo, Lummen, Laakdal en Begijnendijk. Geen enkele van die gemeenten komt voorlopig in de buurt van een tweede gevarendrempel en dus moet het Agentschap Zorg en Gezondheid voorlopig niet tussenkomen. Alhoewel ons dat niet helemaal juist lijkt. In Tessenderlo stijgen de cijfers vier dagen na mekaar. De data van Sciensano geven dat echter niet aan en lijken daar niet te kloppen. Er kunnen wel vragen gesteld worden bij de plotse aanpassing van de methode die Sciensano gebruikt voor haar rapportering. Zeker omdat het nogal wat impact heeft op de alarmfase en omdat ze dat doen zonder enige uitleg.

2 comments

Geef een reactie