Fast Roping met NH90 in Schaffen maar prestigieuze heli zal snel verdwijnen

Film door Freddy Ector

De maatschappij hinkt nog steeds op manke benen door de voortwoekerende pandemie maar bij defensie gaan de trainingen wel verder. Vorige week was er nogal wat activiteit van helikopters in Schaffen. Er kwam onder meer een NH90 naar de basis voor een training op de fast roping techniek. De kans dat we die machtige toestellen alsmaar minder gaan zien de volgende maanden, is erg reëel.

De NH90 moest een van de paradepaardjes van defensie worden maar dat lijkt anders te gaan uitdraaien. Commandant van de luchtmacht generaal Vansina bevestigde vorige maand dat hij de helikopter veel minder wil gaan inzetten. Op relatief korte termijn zullen ze zelfs helemaal verdwijnen. Dat is enigszins vreemd. De NH90 is nog maar zeven jaar in dienst. Defensie kocht destijds 8 toestellen voor 292,5 miljoen euro. Vier toestellen vervangen de legendarische Sea Kings, de andere vier, de zogenaamde TTH modellen, worden vooral ingezet voor troepentransport.

Het onderhoud van de toestellen zou echter belachelijk duur uitvallen en bovendien is er vaak een stockbreuk voor de wisselstukken. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde website http://www.belgiandefencenews.be kost één uur vliegen met de NH90 tien tot vijftienduizend euro meer dan een uur vliegen met een F16. Generaal Vansina wil de huidige 1000 vluchturen per jaar van de TTH-modellen terugschroeven naar 600 uur. Dat spaart minstens 1 onderhoud per jaar uit. De toestellen moeten een onderhoud krijgen na elke 300 vlieguren. In 2024 zouden de vier TTH toestellen al definitief aan de grond blijven. De vier reddingshelikopters blijven wel volledig operationeel.

Ter vergelijking, de bekende Sea Kings hebben meer dan veertig jaar gepresteerd voor defensie.

Geef een reactie