Vlaams warmteactieplan treedt vandaag in werking

Vanaf woensdag 5 augustus wordt zeer warm weer voorspeld voor een langere periode. Daarom start Zorg en Gezondheid vandaag de waarschuwingsfase van het Vlaamse warmteactieplan met adviezen om mensen te beschermen tegen de zon en hitte. Bij hoge temperaturen vragen vooral kinderen en ouderen extra aandacht om eventuele gezondheidsrisico’s tegen te gaan. Je kan nu al maatregelen nemen om je huis koel te houden. Alle tips en adviezen zijn te vinden op www.warmedagen.be

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte.

Dit jaar moet er extra aandacht zijn voor personen die verzwakt zijn door COVID-19. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten. Personen met hittestress kunnen dan weer extra kwetsbaar zijn voor het SARS-CoV-2-virus. Het gebruik van bepaalde medicatie kan personen ook extra kwetsbaar maken voor warmte.

Zorg bij het nemen van maatregelen tegen hitte dat de aanbevelingen tegen het coronavirus van de Nationale Veiligheidsraad en lokale overheden worden gevolgd (bijvoorbeeld bij het koelte zoeken in openbare plaatsen).

Vlaams Warmteactieplan

Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.De waarschuwingsfase start vandaag. Zorg en Gezondheid houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt.

De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Ook op de facebookpagina www.facebook.com/warmedagen verschijnen tijdens de waarschuwingsfase tips.

One comment

Geef een reactie