Cijfers besmettingen in het Hageland blijven onder controle

TIP: Ook al lijken de cijfers onder controle, het blijft absoluut noodzakelijk om de opgelegde maatregelen te blijven respecteren. Draag mondneusbescherming waar dat gevraagd wordt of als het te druk is – houd afstand – was frequent je handen.

In een aantal regio’s in Vlaanderen exploderen de cijfers voor covid-19 besmettingen. In het Hageland dalen ze momenteel lichtjes. Dat blijkt uit eigen datamonitor waarvoor we de gegevens onttrekken uit de monitor van Sciensano. We gebruiken ook dezelfde software als Sciensano.

De gemeenten die we monitoren zijn gemeenten waarvan we aannemen dat er interactie kan zijn tussen de bewoners. Het is dus niet exact de omschrijving van het Hageland. We hebben er Leuven en Tienen bijgevoegd omdat centrumsteden met die omvang allicht in een bredere regio voor interactie zorgen.

Sciensano publiceert dagelijks de cijfers met het totaal aantal besmettingen in alle gemeenten over een periode van zeven dagen. De recentste drie dagen zitten daar niet bij omdat ze die data nog extra willen controleren. Naast dagcijfers geeft Sciensano ook trends die van belang zijn om de alarmfase voor een bepaalde gemeente te starten. De belangrijkste trend is het aantal besmettingen omgerekend naar een getal per 100.000 inwoners. Dat mag niet boven 20 stijgen. Ze geven verder het aantal dagen aan dat de besmettingen stijgen in de periode van zeven dagen. De monitor vermeldt ook hoeveel dagen het geleden is dat er geen besmetting werd vastgesteld. Als twee van deze drie trends boven hun geaccepteerd maximum uitstijgen, start het Agentschap Zorg en Gezondheid bijkomend onderzoek, vooral om de bron van de besmetting op te sporen. Momenteel is dat in geen enkele gemeente die wij monitoren het geval.

Wij hebben een element toegevoegd aan de datamonitor. Sciensano laat een momentopname zien. De andere tabellen geven wel een trend aan maar we hebben ook de dagwaarden naast mekaar gezet. Dat laat op een eenvoudige manier de trend zien.

In het algemeen dalen de cijfers in het Hageland momenteel lichtjes. De meeste gemeenten die we volgen, zijn zelfs vrij van covid-19. Enkel in Laakdal en in Diest was er bij het begin van de week een stijging van het aantal besmettingen maar die trend lijkt nu ook te keren. In Laakdal dalen de cijfers opnieuw en in Diest blijven ze stabiel. Volgens burgemeester van Diest Christophe De Graef is er geen clustervorming vastgesteld.

Dat de besmetting in het Hageland onder controle is, betekent niet dat je de maatregelen losser mag interpreteren. Het tegendeel is eigenlijk waar. Om het virus in zijn kot te houden moet iedereen strikt de opgelegde maatregelen blijven respecteren. Maar zelfs dan is de geruststelling relatief en zeker niet absoluut. Het virus kan ook door interactie vanuit andere regio’s of andere landen binnenkomen. Het is daarom ook acceptabel om op een correcte en positieve manier, mensen aan te spreken die de maatregelen niet volgen. Dat gebeurde gisteren bijvoorbeeld op een opvallende manier door de speaker tijdens de wielerwedstrijd in Schoonderbuken. Als hij iemand zag die de regels niet volgde merkte hij dat op en vroeg de mensen om hun gedrag aan te passen. Het werkte.

Geef een reactie