Scherpenheuvel-Zichem breidt verplichting mondneusbescherming uit

De plaatsen waar je voortaan verplicht een mondmasker moet dragen in Scherpenheuvel-Zichem worden uitgebreid.

Op volgende plaatsen zijn mondmasker verplicht:

in Scherpenheuvel

  • in de Basilieklaan vanaf de rotonde richting basiliek
  • op het Albertusplein en op het Isabellaplein
  • op de site rond de basiliek
  • vanaf het kruispunt Diestsestraat-Valleistraat richting basiliek
  • vanaf het kruispunt Valleistraat- Brouwerijstraat richting basiliek
  • vanaf het kruispunt Cobergerstraat-Isabellaplein richting basiliek

in Averbode:

  • in de abdijstraat van de abdij tot de Luikse Dreef (zone Lekdreef)
  • parking Abdijvest ( aan het Moment) en wandel-en fietspad tot aan de abdij

De federale overheid gaf op 24 juli de burgemeesters de machtiging om bijkomende maatregelen op hun grondgebied op te leggen. Onder meer de verplichting om in bepaalde zones of in de ganse gemeente mondmaskers te dragen, valt daaronder. Maar het federale niveau liet wel na om te definiëren hoe dat moet aangeduid en gecommuniceerd worden. Viroloog Marc Van Ranst had het vaag over een soort verkeersbordje maar veel meer indicaties kregen de lokale bestuurders niet. Eigenlijk is dat onverantwoord. Duidelijke communicatie is meer dan ooit nodig want alleen zo krijg je eenvormigheid en net dat is cruciaal in deze levensbelangrijke situatie. In Scherpenheuvel-Zichem kan je dat frappant vast stellen. We zagen vanmorgen bosjes wielertoeristen de verplichting losweg negeren. Je kan ook niet verwachten dat de politie een ganse dag ter plaatse controleert. De kans op besmetting door zo’n vluchtige passage in open lucht is klein maar het gaat ook over de symboolwaarde.

De lokale overheden doen hun best. Bij het binnenrijden van Scherpenheuvel-Zichem werden voorlopige bordjes in plastic opgehangen. Die werden door een of andere onverlaat omgedraaid en losgemaakt. De technische dienst bakent vandaag en morgen duidelijke mondneusmaskerzones af. Respecteer ze. Ook als je op een dure koersfiets zit.

Geef een reactie