Offerfeest en vrijdaggebed in Diest afgelast door stijgend aantal positieve testen voor covid-19

Diest heeft een belangrijke moslimgemeenschap en die viert vandaag het offerfeest. Met het offerfeest eert de gemeenschap de profeet Ibrahim die zijn zoon wilde offeren voor God. Op het laatste moment kreeg hij van een engel de boodschap dat hij een ram mocht ten offer brengen in plaats van zijn zoon.

Dit feest is een uitgesproken groepsgebeuren. Moslims wensen mekaar een gezegend Offerfeest – Eïd al-Adha Mubarak – door mekaar te kussen en te omhelzen. In de huidige omstandigheden is dat natuurlijk geen goed idee. Onder meer vanuit de Marokkaanse gemeenschap en de Raad van Theologen kwam een oproep om de gebedshuizen dicht te houden.

In Diest werden strikte afspraken gemaakt om een veilig verloop van de plechtigheid te garanderen. De veilige afstand moest bewaard worden en iedereen moest ook een eigen gebedsmatje mee brengen. Er gold een verbod om elkaar te groeten door een hand of een kus te geven na het Aïd-gebed. Na de plechtigheid moest iedereen meteen naar huis en buiten werden geen samenscholingen toegestaan.

Donderdagavond werden echter bijkomende positieve covid-19 testen geconstateerd. Daarom werd alsnog beslist om het Offerfeestgebed en het vrijdaggebed niet te laten doorgaan. Volgens burgemeester Christophe De Graef werd die beslissing genomen na overleg tussen het medisch coronateam van de stad en het bestuur van de Al-Beraat moskee. De burgemeester betreurt de beslissing maar de veiligheid van de inwoners primeert.

In de datamonitor van Sciensano staan momenteel 7 coronabesmettingen voor Diest. Vorige zaterdag waren er dat nog maar 2. Het aantal besmettingen steeg daarna op zondag naar 3 en op maandag naar 5. Vanaf dinsdag bleef het drie dagen lang op 6 en het stijgt nu naar 7. De cijfers geven het aantal besmettingen weer die gedurende een periode van 7 dagen worden vastgesteld. De laatste 3 dagen en de huidige dag zijn daar nog niet in geconsolideerd.

Met 7 besmettingen komt Diest op 29 gevallen per 100.000 inwoners. Dat mogen er maximaal 20 zijn. Het aantal stijgingen binnen een periode van 7 dagen staat in de monitor van Sciensano op 3 maar dat lijkt niet correct te zijn. Met de cijfers van vandaag erbij stijgt het aantal gevallen voor de vierde keer in een week tijd.

Geef een reactie