Heropende Lindenmolen in Diest heeft rijke geschiedenis

Vorige zondag ging de Lindenmolen aan het provinciedomein in Diest opnieuw open. De molen bleef de voorbije twee jaar gesloten voor het publiek omdat hij dringend moest gerestaureerd worden.

De Lindenmolen heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Letterlijk zelfs. Het monument verhuisde tijdens zijn lange geschiedenis drie keer.

Van Schaffen naar Assent en dan naar Diest

In 1742 werd de molen opgebouwd op de Doodsberg in Schaffen. In 1886 kocht Petrus Alen hem over en hij liet de molen heropbouwen op de Mierenberg in Assent. In 1924 liet Petrus Alen de molen over aan zijn zoon Ferdinand Alen. Die werd in 1944 meegenomen naar Duitsland en overleed daar.

Felix Alen, de zoon van Ferdinand, nam het molenaarsbedrijf over maar in 1953 begon hij elektrisch te malen. De molen werd stil gelegd en dat was meteen ook het begin van de aftakeling. Uiteindelijk besloot de Toeristische Federatie van Brabant om de molen te redden. Zij schoven het stadsbestuur van Diest een financiële injectie toe voor de restauratie. Gilbert Van der Linden, stichter en conservator van het stedelijk museum van Diest, speelde daar een belangrijke rol in en daarom werd de molen naar hem vernoemd. In 1959 werd de molen afgebroken en in 1960 weer heropgebouwd op de plaats waar hij momenteel staat. In 1977 werd hij beschermd als monument en in 1994 werd de provincie Brabant (nu Vlaams-Brabant) eigenaar. In 2004 subsidieerde Vlaanderen de restauraie van de molen.

Aantasting door grote klopkever

Na een inspectie van Monumentenwacht in 2017, bleek dat het hout van de molen aangetast was door de grote klopkever. Die aantasting was ernstig en de herstelling dringend. Het budget van 170.000 euro werd echter relatief snel gevonden. De restauratie gebeurde door de firma Molenbouw Wieme uit Machelen.

Molenaar Willem Huyskens kan de molen dus opnieuw laten draaien. Het monument krijgt later nog een omheining met een haag en een poort. Er werd ook een educatief pakket uitgewerkt waarbij leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs de molen in miniatuur kunnen nabouwen.

Toeristische tip
Je kan de Lindenmolen elke 1e en 3e zondag van de maand van 10 tot 13 uur bezoeken.
Je vindt meer informatie op deze pagina van Toerisme Diest

Geef een reactie