We wennen maar beter aan de aanwezigheid van wasberen in het Hageland

Op de sociale mediakanalen van de regionale TV-zender ROB gaat een filmpje viraal van een wasbeer die in de omgeving van een kippenhok in Testelt op zoek is naar voedsel. Dat zal in de zeer nabije toekomst meer voorkomen. De aanwezigheid van wasberen werd ook eerder vorige week al gemeld door natuurfotograaf Eric Eyckmans. Hij kon twee wasberen fotograferen in de kuilen in Testelt.

De natuurlijke habitat van de wasbeer is in de Verenigde Staten en ze horen hier eigenlijk ook helemaal niet thuis. Maar eigenlijk is het de evidentie zelve dat de dieren hier opduiken. In de vorige eeuw reeds werd vooral Duitsland geconfronteerd met de komst van wasberen. In 1934 werden de wasberen uitgezet in deelstaat Hessen. Al in 1954 liepen er programma’s om deze exoten te bestrijden omdat hun aantal explosief groeide maar dat heeft niet geholpen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw doken de wasberen ook bij ons op maar ze werden pas rond 2010 als een bedreiging voor een aantal inheemse diersoorten ervaren. In Wallonië wordt de populatie van de wasberen ondertussen op zestigduizend geschat. De aangroei van die populatie is een gevolg van het feit dat wasberen aan de top van de voedselpiramide staan. Ze hebben geen natuurlijke predatoren. Enkel voedselschaarste kan een bedreiging zijn maar dat lossen ze makkelijk op omdat het echte rovers zijn. Net daarom worden ze wel vaker in dorpen en steden gesitueerd. Daar vinden ze makkelijk voedsel. Wasberen durven ook al eens een nest leeg te roven. Volgens Frederik Thoelen van Natuurpunt zijn er al dieren betrapt die het nest van een oehoe of een zwarte ooievaar leeg plunderen. In die zin zijn ze een bedreiging voor onze inheemse diersoorten. Ze gaan echter geen andere dieren bedreigen of verdringen en ook voor de mens is de wasbeer niet gevaarlijk.

Wasberen zijn nachtdieren. Ze leven in loofbossen, liefst met oude eiken omdat die een ruwe schors hebben. Dat helpt hen om in de boom te klimmen. Overdag liggen ze meestal te slapen in een boom. ‘s Avonds gaan ze op plundertocht op zoek naar voedsel. Het is dan ook best om  voedsel en verblijfplaatsen moeilijk toegankelijk te maken en kippen en andere kleine huisdieren af te schermen in een hok of ren. Als is moeilijk toegankelijk relatief voor de wasbeer. Het dier is bijzonder handig en geraakt in de meest ondenkbare plaatsen binnen.

Geef een reactie