Burgemeester Peter Reekmans hint steeds duidelijker op doorstart LDD

Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans plaatst een opvallende cartoon op zijn Facebookprofiel. De cartoon toont Jean-Marie Dedecker in kimono maar zijn gordel is geknoopt als een strop. ‘Geen commentaar bij nodig #LDD‘ voegt de Glabbeekse eerste burger er aan toe en hij plakt ook nog een emoji onderaan het bericht om te zeggen dat hij enthousiast is. Burgemeester Reekmans gebruikt de cartoon om in te checken in de Wetstraat en dat doet hij samen met Jean-Marie Dedecker.

Het bevestigt opnieuw dat Peter Reekmans en Jean-Marie Dedecker werk maken van een doorstart van LDD voor de regionale en federale verkiezingen in 2024. De speculaties over die doorstart zijn al enige tijd aan de gang en Peter Reekmans lijkt daar een belangrijke, zo niet onmisbare rol in te gaan spelen. Allicht zal Jean-Marie Dedecker ook zijn zoon en advocaat Dimitri Dedecker op die manier in de politiek piloteren.

Peter Reekmans zetelde van 2009 tot 2014 voor LDD in het Vlaams parlement. Hij was ook een tijdje fractievoorzitter en is onder meer ook ondervoorzitter van de partij en de feitelijke nummer twee na Jean-Marie Dedecker. De burgemeester van Middelkerke werd bij de vorige verkiezingen als onafhankelijke kandidaat op de lijst van N-VA verkozen in de kamer. Bij N-VA willen ze Dedecker graag aan boord houden maar ook Vlaams-Belang maakte al een opening naar de gewezen judocoach.

Die laat echter steeds nadrukkelijker verstaan dat er in Vlaanderen nood is aan een nieuwe rechts-liberale beweging. Dedecker lijkt daarmee in het gat te duiken dat Open VLD laat. Die partij verschrompelt naar een marktaandeel van 8,3% in de recente opiniepeiling van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL.

Peter Reekmans en Jean-Marie Dedecker houden er publiek de beste verstandhouding op na. Een delegatie van het bestuur en inwoners van Glabbeek maakte eerder al een uitstap naar Middelkerke. Omgekeerd kwam Dedecker met een aantal inwoners van zijn kustgemeente de bloesems in Glabbeek bewonderen. Bij dat bezoek werd de forse uitbreiding van de veiling van Glabbeek aangekondigd.

Peter Reekmans heeft al een paar keer laten verstaan dat er in Vlaams-Brabant belangstelling is voor het project van LDD bij een aantal burgemeesters en belangrijke politici. LDD zal zich ongetwijfeld vooral regionaal en federaal manifesteren maar een eventueel engagement van lokale politici heeft bijna onvermijdelijk ook gevolgen voor de lokale politieke verhoudingen.
Die belangstelling van lokale politici kan dubbel zijn. Het is duidelijk dat de lokale politiek zich niet noodzakelijk meer conformeert aan de opdeling van de regionale en federale partijen. Dat maakt openingen voor bewegingen zoals LDD. Het is verder ook duidelijk dat een aantal coalities in Vlaams-Brabant “versleten” zijn maar vaak zijn er geen evidente alternatieven voorhanden. Allicht wordt ook in die constellatie belangstellend uitgekeken naar wat LDD als coalitiepartner op het lokale niveau zou kunnen betekenen.

Geef een reactie