Toplaag akkers uitgedroogd, beregening moet jonge planten redden

Op veel plaatsen in het Hageland hebben landbouwers beregeningsinstallaties in de velden geïnstalleerd. Het voorjaar was nochtans kletsnat en begin mei stond het grondwaterpeil in meer dan de helft van de meetplaatsen hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.

De situatie verandert echter heel erg snel. Sinds midden mei zijn de temperaturen opgeklommen en schijnt de zon bijna permanent. Volgens Francois Huyghe, economisch adviseur Studiedienst Boerenbond, is dat een nefast scenario voor de landbouwers.

Huyghe bevestigt dat de grondwaterstanden mooi aangevuld zijn maar de afgelopen droge, warme en winderige omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de toplaag van de bodem is uitgedroogd. Jonge planten die hun wortelgestel nog niet voldoende hebben kunnen ontwikkelen, geraken niet verder dan die droge bovenlaag en dus is beregenen noodzakelijk om de teelt te redden. Voor jongere planten die vandaag lijden onder de droogte, zoals bijvoorbeeld uien, aardappelen, maïs, bonen en erwten, is extra water nodig. Voor teelten die in juni en juli geoogst worden, zoals gerst en tarwe, is het probleem minder groot.

De weersvoorspellingen voor de komende dagen en zelfs laten nauwelijks regen zien. Er is wel kans op een hevige bui of een onweer. Dat water komt in te korte tijd massaal op de velden terecht en kan nauwelijks doordingen in de bodem. Het veroorzaakt vaak ook uitspoeling.

De kopafbeelding werd gemaakt aan de Alleenstaande Huizen in Scherpenheuvel.

Geef een reactie