School vervangt bus door fiets. Oudercomite koopt 9 fietsen voor leerlingen die er zelf geen hebben

Het schoolteam en het oudercomité van Basisschool OLV Scherpenheuvel wil de leerlingen maximaal stimuleren om met de fiets naar school te komen. De school wil ook de verplaatsingen voor een aantal activiteiten met de fiets doen maar dan moeten alle leerlingen over een fiets beschikken. Tot voor kort was dat niet zo maar de ouderraad van de school komt nu met een oplossing. Met de steun van CERA kopen ze negen fietsen aan die kunnen gebruikt worden door de leerlingen die geen eigen tweewieler hebben. De fietsen zijn nagelnieuw en ze variëren in maat. Er is dus altijd een passende fiets beschikbaar.

CERA investeerde 3000 euro in het project. Dat is het maximumbedrag per project.
De coöperatieve vereniging investeert ieder jaar een aanzienlijk budget voor de creatie van een solidaire, respectvolle samenleving zonder drempels en warme en zorgzame buurten voor iedereen.

Fietsen heeft een pak voordelen

Fietsen heeft een pak voordelen. In de eerste plaats is het gezond en het is goed voor het klimaat want elke fietser is een auto minder op de weg en al zeker in de omgeving van de school. Voor de school zelf kan het ook een financiële impact hebben. Sommige activiteiten waar eerder standaard een bus werd voor ingelegd, kunnen nu met de fiets gebeuren. Busverplaatsingen zijn erg duur geworden en dat geld kan veel beter aan andere zaken in het belang van de leerlingen gebruikt worden.

Fietsproject tweede graad

Om collectieve verplaatsingen met de fiets mogelijk te maken moeten alle leerlingen echter over een fiets beschikken. Jammer genoeg was dat niet zo. De aankoop van negen fietsen door de ouderraad van Basisschool OLV Scherpenheuvel lost dat probleem nu op. De directe aanleiding van die aankoop was het fietsproject van de tweede graad van de school. De 108 leerlingen in die graad worden een jaar lang intensief betrokken bij een reeks workshops en evenementen rond fietsen. Daarbij komen alle aspecten van fietsen aan bod. De politie van zone Demerdal keurde de tweewielers van alle leerlingen om na te gaan of ze technisch in orde zijn en ze krijgen behendigheidstrainingen en opleidingen om de verkeerscode beter te begrijpen. De leerlingen maken ook een reeks uitstappen. Het slotproject is een extra lange tweedaagse trip met overnachting waarbij ze zowel de heen als de terug zowat vijftig kilometer zullen afleggen. Door de aankoop van de negen fietsen kunnen alle leerlingen mee, zelfs al beschikken ze niet over een tweewieler.

Geef een reactie