Lotte Kopecky en Mathieu Van der Poel absolute blikvangers in Dwars door het Hageland

Op zaterdag 10 juni vinden Duracell Dwars door het Hageland voor eliterenners heren en Elmos Dwars door het Hageland voor eliterenners dames plaats. Donderdagochtend 1 juni stelde organisator Nick Nuyens het parcours en de deelnemers van beide wedstrijden voor. Dat gebeurde in de gebouwen van naamsponsor Duracell Batteries in Aarschot. Duracell verlengde vorig jaar de sponsordeal met drie jaar. Nick Nuyens heeft dus ook voor volgend jaar al de financiële zekerheid om de wedstrijd verder uit te bouwen.

Plant manager van Duracell Jan Casteels en employee relations manager An Peeters waren persoonlijk aanwezig bij de voorstelling. Jan Casteels benadrukte het belang van de sponsordeal in het kader van de employer branding strategie van het bedrijf. Duracell is een van de grootste werkgevers in de regio. Het bedrijf heeft permanent talent nodig en de link met de iconische wielerwedstrijd helpt om het sportieve en positieve imago van de batterijenproducent uit te dragen.

Start opnieuw op de Grote Markt in Aarschot met een knipoog naar Geert Schellens

Duracell Dwars door het Hageland keert dit jaar terug naar de roots. De start van deze iconische wedstrijd werd oorspronkelijk gegeven op de Grote Markt in Aarschot. Tijdens de pandemie verkaste de startplaats naar parking Demervallei. Dat wordt dit jaar opnieuw omgekeerd. Het rennersdorp blijft uiteraard op de parking maar de start verschuift weer naar de Grote Markt.
Burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten voegde nog een emotioneel accent toe. Het zal de eerste editie van DDHH zijn na het overlijden van voormalig schepen van sport Geert Schellens. Hij was destijds de grote bezieler om de start van deze wielerwedstrijd naar Aarschot te brengen.

Scherpenheuvel-Zichem verlengt sponsordeal met drie jaar

Voor burgemeester Manu Claes worden het drukke wielerweken. DDHH passeert nadrukkelijk op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem maar een paar dagen later, op 13 en 14 juni, organiseert de stad zowel de ploegvoorstelling als de eerste rit van de Baloise Belgium Tour. De stadsdiensten hebben daar een knap programma rond uitgebouwd. Manu Claes kon nog melden dat Scherpenheuvel-Zichem de overeenkomst met organisator Nick Nuyens met drie jaar heeft verlengd.
Ook dit jaar zal er weer een wielerdorp zijn in de wei aan de Maagdentoren. Daar is extra spektakel want je kan via een deathride vanuit de toren naar beneden glijden. Wie nog interesse heeft is echter te laat. de 250 ticketjes waren op een dag uitverkocht.

Schepen van sport in Diest Rick Brans beklemtoonde dat de wedstrijd bijna onlosmakelijk verbonden is met de wel zeer atypische aankomst op de citadel. In Diest bouwen ze dit jaar een wielerdorp uit in de Fabrieksstraat.

Dames rijden 36 kilometer offroad

De dames en de heren rijden uiteraard over ongeveer dezelfde wegen maar het traject van beide wedstrijden is verschillend opgebouwd.

De dames rijden twee lussen rond Aarschot. Die lussen passeren op het grondgebied van Langdorp, Aarschot en Rillaar en zijn goed voor 57 kilometer.
Op die lus moeten ze over de offroadstroken van de Grootbroekstraat en de Demervallei.

Daarna steken de dames via Messelbroek door naar Diest. De doorsteek gebeurt via Messelbroek en is 27 kilometer lang. Het damespeloton rijdt er opnieuw twee lussen van samen ongeveer 40 kilometer op het grondgebied van Scherpenheuvel, Zichem, Molenstede en Diest. Offroad moeten ze dan over de Demerdijk, de beklimming van de citadel en Prinsenbos. In deze lussen krijgen ze ook de beklimming van het Grasbos voor de wielen.

De dames starten al om 10.45 uur en de aankomst wordt verwacht rond 14.15 uur. Ze rijden in totaal 122,3 kilometer waarvan 36 kilometer offroad.

Heren rijden 42 kilometer offroad

De heren gaan na de start in Aarschot meteen richting Scherpenheuvel om via Keiberg, Messelbroek en Rillaar terug te keren naar Aarschot. Die aanloop is 19 kilometer lang. Ze beginnen daarna aan twee grote lussen van samen 110 kilometer. In die lussen moeten ze over alle offroadzones en over het Grasbos maar ze gaan niet over Prinsenbos. Vanaf kilometer 130 beginnen de renners dan aan twee kleine lussen van samen 47 kilometer met tweemaal de zone over het prinsenbos.

De heren starten om 13 uur en de aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur. Ze rijden 178 kilometer waarvan 42 kilometer offroad.

Wereldtop aan de start in dameswedstrijd

Bij de dames krijgen we de een deelnemerslijst met de absolute top aan de start. Er komen liefst 24 teams uit 11 landen aan de start. Samen zijn dat 144 renners. Nick Nuyens moest een afwijking van het reglement vragen aan de UCI want in principe zijn dat te veel deelnemers voor een wedstrijd van het niveau 1.1

We lijsten even een paar namen op teams uit :

 • SD Worx: Lotte Kopecky, Elena Cecchini en Lorena Wiebes
 • LIV Racing: Talita De Jong
 • Fenix-Deceuninck: Julie De Wilde
 • EF-Education-Typco-SVB : Zoë Backsted en Alison Jackson
 • UAE Team ADQ: Marta Bastianelli
 • DSM: Pfeiffer Georgi
Sterk blok Alpecin-Deceuninck bij de heren

Ondanks de concurrentie van de Dauphiné Libéré krijgen we ook bij de heren een deelnemerslijst met 15 teams uit 7 landen en 105 renners waaronder een pak straffe namen
een korte opsomming van een aantal belangrijke deelnemers:

 • Alpecin Deceuninck: Mathieu Van der Poel, Gianni Vermeersch, Dries De Bondt en Oscar Riesebeek
 • Soudal-Quickstep: Yves Lampaert
 • Intermarché-Circus-Wanty: Niccolo Bonifacio en Taco Van der Hoorn
 • Cofidis: Jelle Wallaeys
 • Uno-X: Marcus Tiller en Alexander Kristoff
 • Israel-Premier Tech: Sep Van Marcke en Giacomo Nizzolo
Yuzzu Dwars door het Hageland Gravel

Op zaterdag kan je de prestaties van de profs bewonderen, op zondag 11 juni kan je zelf aan de bak op de gravelstroken van Dwars door het Hageland. De Yuzzu Dwars door het Hageland Gravel had vorig jaar nog start en aankomst op de citadel maar dat is dit jaar anders. De graveltocht verkast naar het provinciaal domein Halve Maan.

Er zijn vier afstanden:

 • 135 km: starten tussen 7 uur en 8.30 uur
 • 105 km: starten tussen 7uur en 9.30 uur
 • 60 km: starten tussen 7 uur en 11 uur
 • 25km: starten tussen 9 uur en 11uur


Geef een reactie