Friturist Luc De Ryck uit Aarschot wordt boegbeeld voor campagne immateriaal erfgoed

Luc De Ryck van frituur “bij Luc en An” in Aarschot wordt een van de gezichten van de campagne om het immaterieel erfgoed in Vlaanderen beter bekend te maken. Met de slogan “Zo goed smaakt erfgoed” zal Luc de frietkotcultuur vertegenwoordigen. Die frietkotcultuur werd in 2014 door de Vlaams Minister van Cultuur toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed
Luc De Ryck werd door frietspecialist en ex-friturist Eddie Cooremans overtuigd om boegbeeld te worden voor “Zo goed smaakt immaterieel erfgoed”. De hele zomer zullen er affiches te zien zijn in verschillende Vlaamse en Brusselse stations. Die affiches verwijzen naar immaterieel erfgoed en de website immaterieelerfgoed.be.
Een frietkot brengt mensen samen. Van een trucker tot een bankdirecteur of een schooljuffrouw, iedereen gaat naar de frituur. Een frietkot is een eigenzinnige ontmoetingsplek waar rang of stand er niet toe doet. In een frietkot wordt ook alles verteld en zo zorgt het voor sociale controle.
Eddie Cooremans
Naast vier campagnebeelden in de stations, zullen er ook posters in het straatbeeld te zien zijn. Werkplaats Erfgoed verspreidde de voorbije weken een oproep aan vele honderden liefhebbers en beoefenaars van erfgoedpraktijken om zelf méé te doen met de campagne. Dat kan heel eenvoudig: door een campagneposter op te hangen aan het raam. Honderden erfgoedpraktijken krijgen zo de mogelijkheid om een poster te personaliseren met een foto van hun eigen immaterieel-erfgoedpraktijk en de mensen erachter die er met hart en ziel mee bezig zijn, jaar in jaar uit.
Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het zijn gewoontes, kennis, tradities, vaardigheden en praktijken van vandaag, die mensen hebben meegekregen en doorgeven voor de toekomst. Voor de campagne werden vier immaterieel-erfgoedpraktijken geselecteerd die iedereen kent, maar waarvan lang niet iedereen beseft dat het immaterieel erfgoed is. Met deze campagne wil Werkplaats immaterieel daar verandering in brengen.
Immaterieel erfgoed is beleving en dat doe je met je zintuigen. De vier campagnebeelden alluderen telkens op een ander zintuig.
- “Zo goed klinkt erfgoed”: het manueel klokkenluiden in Roeselare
- “Zo goed ruikt erfgoed”: het verkopen van strandbloemen
- “Zo goed smaakt erfgoed”: de Belgische frietkotcultuur
- “Zo goed oogt erfgoed”: tatoeëren als ambacht