Heruitgave van Literatuur op Zondag opent met Lieven Stoefs

Literatuur op Zondag, het was ooit een relatief succesvol concept van de dienst cultuur in Diest. Literatuur is niet meteen een publiekstrekker maar op de beste dagen liep de aula Geertrui Cordeys in het begijnhof in Diest toch aardig vol. Er passeerden ook grote namen op het podium van Literatuur op Zondag. Onder meer Stefan Hertmans, Herman Brusselmans, Walter van den Broeck maar ook Connie Palmen. Schaffenaar Joris Tulkens kwam zijn inzichten over Nicolas Cleynaerts toelichten en er was bijvoorbeeld ook een themazondag over Nest Claes.

Het concept verdween echter en dat vonden de organisatoren van de boekenmarkt op het begijnhof bijzonder spijtig. Vooral op hun vraag startte Literatuur op Zondag weer op. Deze keer niet op initiatief van de dienst cultuur maar wel van het Davidsfonds Diest.

De voorzitster van het Davidsfonds in Diest is dokter Ria Jacobs. Zij kreeg recent nog de cultuurtrofee in Diest. Voor de eerste aflevering van het nieuwe Literatuur op Zondag mocht zij het podium delen met De Leuvense auteur Lieven Stoefs. Hij combineert het schrijverschap met een job als ingenieur en is ook papa van drie kinderen. Dat is geen evidente combinatie en het vereist discipline. Lieven Stoefs publiceerde eerder enkel kortverhalen maar vorig jaar legde hij zich de discipline op om iedere dag minstens een uur te schrijven. In dat tijdsbestek verwerkt hij de gedachtenstrepen die hij tijdens de dag noteert in een mapje in zijn smartphone. Het resultaat is zijn debuutroman Peninsula.

De titel van zijn boek is beredeneerd gekozen. Lieven Stoefs groeide van zijn zesde tot zijn twaalfde op in Griekenland. Peninsula is echter niet alleen een territoriale verwijzing. Het is ook een metafoor voor de boeiende positie van gescheiden en toch verbonden zijn. Het zegt iets over hoe mensen in mekaar zitten en functioneren. Peninsula is een verhaal over vier generaties van een familie in een wereld waarin liefde en wanhoop onafscheidelijk verbonden zijn.

Literatuur op zondag vindt elke eerste zondag van de maand plaats in de aula Geertrui Cordeys in het begijnhof van Diest. De organisatie nodigt een gerenommeerde auteur uit die commentaar geeft over zijn of haar recent werk. Daarna kan het publiek in dialoog gaan.

Je betaalt 5 euro inkom en je kan ervoor en nadien een bezoek brengen aan de vele boekenstandjes die in het begijnhof worden neergepoot.

Als de volgende gastauteur bekend gemaakt wordt, kan je dat lezen op onze pagina https://holahageland.net/evenementen/

Geef een reactie