De Smaakhal met producenten van korteketenautomaat KOKED

Zes landbouwers uit Diest en de directe omgeving participeren al een jaar in een imposante opstelling automaten op de parking van het CC Den Amer in Diest. Het samenwerkingsproject kreeg ook een naam: KOKED.
Je kan daar 24/7 verse groenten, fruit en vlees ophalen die direct van bij de producent komen. Korte keten dus. Ondertussen zijn daar ook vrije-uitloopeitjes, aardbeien en mini-witloof bij gekomen.

Gemiddeld leggen die producten 15 kilometer af van bij de producent tot in de automaat.

De landbouwers die in KOKED participeren krijgen volgende zondag 21 mei een standje op de maandelijkse foodmarket De Smaakhal. Op die manier krijgt de eerste verjaardag van het project wat meer aandacht. Aan de bar van de lakenhalle kan je zoals gewoonlijk een biertje of een frisdrank consumeren en Blue Suede Boys zorgen voor de muzikale omkadering.

Er zijn ook deze keer weer een paar chefs die voor proevertjes zorgen en deze keer zijn dat mensen uit Diest zelf.

CHEF KRIS (LEGUM)

Legum, dat is pure vegetarische keuken met een nadruk op seizoensgroenten. Kris Baeyens gebruikt Belgische lokale producten en kookt met invloeden uit het Midden-Oosten en Azië.

CHEF JAN (BACARI)

Chef-kok Jan Maes is altijd op zoek naar nieuwe producten om te combineren. Daarbij hecht hij veel belang aan een pure, (h)eerlijke keuken, waarin hij een eigen accent geeft aan traditionele en gastronomische gerechten. Die proef je in z’n hippe foodbar Bacari in hartje Diest. Jan gaat onder andere aan de slag met vers vlees van één van de KOKED-landbouwers.

Leer de boeren achter de korte keten kennen!

PAPRIKA’S VERMEIREN

Tijdens het seizoen kan je elke woensdagnamiddag terecht bij Paprika’s Vermeiren in Molenstede voor paprika’s, courgettes, tomaten, komkommers, aubergines, zoete puntpaprika’s en verschillende soorten pepers. Bij Papriverm BV zoeken ze elke dag naar nieuwe en duurzame oplossingen om paprika’s te produceren.

FRUITBEDRIJF DISTELMANS

In Webbekom vind je de hoevewinkel en automaat van fruitbedrijf Distelmans, met appelen en peren van eigen kweek. Daarvan maken ze ook eigen appelen- en perensapjes. De winkel is uitgebreid met verschillende soorten fruit, sapjes en andere producten van collega landbouwers. Buiten de openingsuren van de hoevewinkel is de automaat steeds geopend.

HOEVEVLEES KELBERG

Jan heeft twee grote passies: zorgen voor zijn dieren en het bereiden van heerlijke vleesgerechten. Jan en Veerle streven naar een plaats waar er rechtstreeks contact is tussen producent en consument en waarbij de koper weet wat hij eet. Dat is op en top korte keten! Ze runnen hun boerderij in Schaffen met hart en ziel. Dat proef je in het varkensvlees.

GEBROEDERS RAEYMAEKERS

De aardappelen en ajuinen in de KOKED-automaten komen uit Diestse velden, namelijk die van Jos Raeymaekers. Samen met zijn broer haalt hij de aardappelen binnen en slaat hij ze op in hun bewaarloodsen in Webbekom. Dankzij de broers Raeymaekers smul jij een heel jaar door van je favoriete aardappelgerechten.

BIO FRUITBEDRIJF TOETENEL

De familie Toetenel runt een biologisch hardfruitbedrijf in Webbekom. In 2013 stapte zoon Bert mee in de zaak en amper drie jaar later ging hij al de uitdaging aan om over te schakelen naar biologische teelt. Zin in een biologisch stukje fruit? In het assortiment vind je appelen, peren en appelsap.

HOEVESLAGERIJ TER HEES

Peter en Els runnen samen Hoeveslagerij Ter Hees in Schaffen, waar je heerlijk bereid koeienvlees kan kopen. De runderen op hun boerderij krijgen een natuurlijk en uitgebalanceerd dieet om de natuurlijke en pure smaak van het vlees te behouden. Zo weet jij precies wat er op je bord terecht komt.

BOERDER-EI JACQUELINE

Dit zijn Jelle en Shana van Boerder-ei Jacqueline in Glabbeek. Op Boerder-ei Jacqueline wonen maar liefst 900 kippen, die elke dag voor lekkere vrije-uitloopeitjes zorgen. Dat wil zeggen dat alle kippen op lekker, vers en groen gras kunnen rondscharrelen.

CHICONETTE BRUYNINCKX

In 2000 zetten Bart en zijn team de grote stap om chiconnettes te gaan telen, een kleine witloofsoort boordevol smaak. De ‘chiconnettes’ — letterlijk: kleine kropjes — werden verkozen tot ‘baanbreker’ op de beurs ‘Horeca Expo’ te Gent. Een kleine groente met bergen ambitie dus, die miniwitloof.

Praktisch

De Smaakhal

Geef een reactie