Beraat moskee in Diest maakt werk van opmerkingen over erkenning

Eerder deze week raakte bekend dat twaalf moskeeën van de Diyanet groep niet volledig in orde zijn met het Vlaams erkenningsdecreet. Een door Vlaanderen erkende moskee moet een werking ontwikkelen die volledig onafhankelijk is van een buitenlandse overheid. Die werking wordt opgevolgd door de Vlaamse Informatie en Screeningsdienst, de Staatsveiligheid en OCAD.

Vlaams minister Bart Somers heeft ondertussen bevestigd dat de Beraat moskee in Diest in het lijstje van twaalf staat. De opmerkingen voor de moskee zouden echter niet al te zwaar wegen. De nieuwe voorzitter van Beraat, Abdurrahman Sahingöz, neemt die opmerkingen overigens ernstig en maakt werk van een oplossing. Die moet er tegen medio november 2023 zijn. Als dat niet het geval is komt de erkenning van de moskee in het gedrang.

Bart Somers legde bij Terzake duidelijk uit waarom er een probleem is met sommige moskeeën

VRT NWS meldt dat de opmerkingen te maken hebben met het huurcontract van de moskee en de positie van de imam. Vooral dat laatste is een aandachtspunt. De imam is blijkbaar vanuit Turkije naar België gestuurd met een tijdelijke verblijfsvergunning. Er zijn twee opties. De imam moet een permanente verblijfsvergunning krijgen of er moet een andere imam komen met de Belgische nationaliteit. Dat laatste is niet evident omdat er weinig imams zijn die de Belgische nationaliteit hebben. Ondertussen startte de huidige imam in Diest wel al met een cursus Nederlands.

Diyanet is in feite het Turkse presidium van religieuze zaken. Meer dan de helft van de imams in België wordt door dat presidium uitgestuurd. Tegen drie moskeeën van de groep werd een procedure voor tijdelijke schorsing gestart. Het gaat over de moskeeën Selimiye in Lommel, moskee Kevser in Aalst en Selimiye in Heusden-Zolder. Een schorsing van de erkenning houdt onder meer in dat de moskee haar subsidie verliest.

Alhoewel minister Somers het ontkent, zouden de inbreuken in die drie moskeeën kunnen te maken hebben met beïnvloeding voor de verkiezingen van een nieuwe president in Turkije. Dat lijkt een zeer spannende strijd te worden tussen de huidige president Recep Tayyip Erdogan en zijn uitdager Kemal Kiliçdaroglu. De Standaard publiceert een aantal feiten die erop kunnen wijzen dat er in de betrokken moskeeën propaganda gemaakt wordt voor president Erdogan. De verkiezingen in Turkije zijn op 14 mei maar mensen met een Turks paspoort die in België wonen kunnen hun stem al eerder uitbrengen. In Hasselt kon dat tot 1 mei. In Antwerpen en Brussel kan het nog tot 7 mei.

Geef een reactie